Mihail Hărdău:" activitatea Comisiei de învăţământ este discreditată"!
Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului, senatorul PDL, Mihail Hărdău susţine că se încearcă discreditarea activităţii acestei Comisii şi că persoanele de decizie din minister nu sunt informaţi corect .
Articol de Simona Mihăescu, 11 Octombrie 2010, 14:39
Într-un comunicat de presă , Mihail Hărdău anunţă că în legătură cu mai multe "teme de dezbatere" legate de proiectul de lege, comisia nu a luat, deocamdată, o decizie finală.
El a adus ca exemplu "masteratului didactic", despre care a amintit că - aşa cum s-a afirmat în presă - membrii comisiei nu ar agrea această formă de perfecţionare a cadrelor didactice.
"Constat că lipsa de informare coroborată cu o tendinţă de a discredita activitatea Comisiei pentru învăţământ continuă să fie prezente în spaţiul public. (...) În ceea ce priveşte această temă (masteratul didactic -n.r.), cât şi alte teme de dezbatere cu privire la proiectul de lege, informaţia va fi publică în urma deciziei finale luate la nivelul Comisiei', a afirmat senatorul PDL.
Mihail Hărdău a precizat că în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, activitatea pe marginea proiectului Legii educaţiei naţionale continuă în ritm susţinut, cu aceeaşi responsabilitate, consensul păstrându-se ca procedură de lucru.
Pe parcursul săptămânii trecute au fost discutate articolele din proiectul de lege care privesc formarea iniţială a cadrelor didactice, se mai arată în comunicat.
UDMR cere urgentarea Legii educaţiei
Preşedintele UDMR, Marko Bela a spus că, dacă nu se accelerează dezbaterile din Senat pe Legea Educaţiei va ridica nou problema asumării răspunderii Guvernului pe acest proiect.
Vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că va ridica în coaliţie problema asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, "foarte repede", şi că speră ca "în curând" să fie luată o decizie politică pe această temă.
"Opinia mea este că Legea Educaţiei trebuie să treacă şi prin votul Senatului, deci ar fi normal, după ce legea a fost dezbătută în Camera Deputaţilor şi s-au adus amendamente importante, bune, la proiectul iniţial", a declarat Marko Bela, care a adăugat că varianta care a ieşit din Cameră este agreată şi de ministerul de resort, precum şi de Guvern.
Vicepremierul a spus însă că, dacă nu se accelerează dezbaterile din Senat, va ridica din nou problema în coaliţie, în vederea asumării răspunderii Guvernului pe acest proiect.
"Şi în Senat, în comisie au fost adoptate mai multe amendamente importante, bune, dar deja am pierdut un an din cauza dezbaterilor prelungite din Comisia de Învăţământ din Senat. Mă refer la ideea de descentralizare şi transferul deciziilor către comunităţile locale. (...) Nu ne mai putem permite o altă întârziere şi, de aceea, dacă nu se accelerează dezbaterile în Senat - şi deocamdată trebuie să vă spun că nu vedem o astfel de accelerare - foarte repede eu voi ridica în coaliţie problema Legii educaţiei şi deja zilele următoare am putea lua o decizie privind asumarea răspunderii Guvernului faţă de acest proiect", a spus el, citat de Mediafax.
Marko Bela a arătat că au existat foarte multe dezbateri şi crede că s-au satisfăcut toate pretenţiile de a fi dezbătută această lege, iar dacă nu se accelerează dezbaterile proiectul legislativ ar trebui adoptat prin asumarea răspunderii.
"Cel puţin eu voi propune acest lucru, fiindcă Legea învăţământului trebuie adoptată toamna aceasta", a arătat Marko Bela.