Mihai Ungureanu cere venituri la buget din combaterea evaziunii fiscale
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut vineri, autorităţilor cu atribuţii în combaterea evaziunii fiscale, ca în termen de 60 de zile, acţiunile de control să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut.
Articol de Angela Bârgoan, 17 Februarie 2012, 17:39
Şeful Executivului a amintit, în cadrul comitetului interministerial, că alături de absorbţia fondurilor europene, combaterea evaziunii fiscale constituie o sursă importantă pentru creşterea veniturilor bugetare şi a produsului intern brut.
Premierul a cerut astfel autorităţilor cu atribuţii în combaterea evaziunii fiscale, ca în termen de două luni, să se colecteze venituri la buget de 1,5% din Produsul Intern Brut din din zona contrabandei cu alcool şi produse vegetale.
"Avem la dispoziţie două surse importante pentru creşterea veniturilor bugetare şi a produsului intern brut: accesarea şi gestionarea eficientă a fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale. Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Vă cer ca în termen de 60 de zile acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB", a afirmat primul-ministru.
Cătălin Predoiu: România are pârghiile legislative pentru combaterea evaziunii fiscale
La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că legislaţia românească are pârghii legislative şi instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale.
Ministerul Justiţiei va face o analiză riguroasă privind aplicarea legislaţiei în domeniu şi, dacă se vor impune modificări, acestea vor fi propuse Guvernului, a adăugat ministrul Predoiu.
Mihai Răzvan Ungureanu a atras atenţia, de asemenea, asupra faptului că ţara noastră are venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a menţionat că intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale va pemite flexibilizarea cheltuielilor şi investiţiilor, în condiţiile menţinerii ţintei de deficit bugetar de 1,9% din PIB.
"Obiectivul privind intensificarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale ne va permite să fim mai flexibili în ceea ce priveşte cheltuielile cu investiţiile, în timp ce rămânem stricţi pe ţinta de deficit bugetar pentru 2012 de 1,9% din PIB", a adăugat Drăgoi.