Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mihai Tănăsescu preia funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, va prelua, de miercuri, funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii.

Mihai Tănăsescu preia funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii

Articol de Alina Dobrinescu, 31 Iulie 2012, 17:10

Mihai Tănăsescu îl va înlocui, de miercuri, pe grecul Plutarchos Sakellaris în funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii.

România este, astfel, reprezentată pentru prima oară la acest nivel în cadrul BEI, iar Tănăsescu va face parte din Comitetul de Management, care cuprinde un preşedinte şi opt vicepreşedinţi.

Postul de de reprezentant al României la FMI va fi preluat de directorul de operaţiuni al Băncii Naţionale a României, Şerban Matei.

El a fost numit director al Direcţiei operaţiuni de piaţă în toamna anului 2010, anterior ocupând postul de director adjunct al acestei direcţii.

Mihai Tănăsescu este în prezent reprezentantul României la FMI, iar din calitatea de vicepreşedinte al BEI va coordona activitatea băncii în Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe şi Pacific) şi Africa de Sud.

Banca Europeană pentru Investiţii este o instituţie europeană creată în 1958, prin Tratatul de la Roma.

Acţionarii BEI sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În afara finanţării proiectelor din statele UE, BEI activează şi din Africa, Asia şi Rusia, acoperind în total peste 150 de ţări.

Instituţia este cea mai mare bancă internaţională nesuverană atât din punct de vedere al finanţărilor acordate, cât şi al emisiunilor pe pieţele de capital.

În 2010, aproape 90% din finanţarea BEI de 72 miliarde de euro a fost alocată pentru proiecte din UE. BEI a semnat în perioada 2007-2011 contracte de finanţare de 4,09 miliarde de euro în România.

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI

Mihai Tănăsescu este din 2007 reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional şi ocupă poziţia de director general adjunct în Constituanta Olandeză.

În vârstă de 56 de ani, Tănăsescu este absolvent al facultăţii Finanţe-Contabilitate de la ASE şi a urmat mai multe specializări în străinătate, dintre care două chiar la FMI - "Statistica Finanţelor Publice" şi "Politici macroeconomice şi finanţe publice".

La începutul anilor '90, el studiază timp de un an politică bugetară, execuţie şi control la Paris, Ecole Nationale d'Administration (ENA), pentru ca în 1998 să urmeze un curs de politici economice executive la Harvard Business School.

Tănăsescu a activat în Ministerul Finanţelor începând din 1990 ca director general al mai multor departamente, coordonând, pe rând, Departamentul Veniturilor Statului-impozite directe, Departamentul Bugetului de Stat şi Departamentul Datoriei Publice.

Tănăsescu, unul dintre cei mai apreciaţi miniştri ai finanţelor


În 1997, el este numit reprezentant al României la Banca Mondială, iar în 2000 preia poziţia de ministru al Finanţelor Publice, pe care o deţine până la alegerile din 2004.

Tănăsescu rămâne unul dintre cei mai apreciaţi miniştri ai Finanţelor de după '90, perioada în care a condus ministerul fiind caracterizată de o puternică discipliă financiară.

El a fost primul demnitar în funcţie care a vorbit de introducerea cotei unice în România, în anul 2003, când a propus un nivel de 23%.

Tănăsescu a fost decorat Cavaler al Legiunii de Onoare în grad de Comandor de către preşedintele Franţei în 2002 şi, în acelaşi an, primeşte Steaua României în grad de Cavaler, conferită de preşedintele României.

El este unul dintre cei trei români care fac parte din Comisia Trilaterală, una dintre cele mai influente organizaţii la nivel mondial.

Știri 31 Martie 2025, 19:11

Senatul a respins moţiunea simplă împotriva ministrului energiei

54 de parlamentari au votat în favoarea documentului şi 66 s-au pronunţat împotrivă.

Senatul a respins moţiunea simplă împotriva ministrului energiei
Știri 31 Martie 2025, 09:58

Două moțiuni, pe agenda Parlamentului

Ministrul energiei și cel de interne sunt vizați de două moțiuni simple.

Două moțiuni, pe agenda Parlamentului
Știri 27 Martie 2025, 19:18

Guvernul prelungește plafonarea RCA

Guvernul a extins cu încă trei luni perioada în care preţurile poliţelor RCA rămân plafonate.

Guvernul prelungește plafonarea RCA
Știri 27 Martie 2025, 19:13

CCR a respins contestaţiile reprezentanţilor AUR, POT şi SOS România

Curtea Constituţională a respins contestaţiile reprezentanţilor AUR, POT şi SOS România faţă de cele două legi din...

CCR a respins contestaţiile reprezentanţilor AUR, POT şi SOS România
Știri 27 Martie 2025, 10:44

România a reușit reducerea cheltuielilor cu 5% în primele două luni ale anului

Instituțiile statului au cheltuit cu aproape 400 de milioane de lei mai puțin pe bunuri și servicii, comparativ cu primele...

România a reușit reducerea cheltuielilor cu 5% în primele două luni ale anului
Știri 27 Martie 2025, 10:37

AUR a depus două moțiuni simple

O moțiune vizează activitatea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, iar o altă este îndreptată împotriva ministrului de...

AUR a depus două moțiuni simple
Știri 25 Martie 2025, 09:31

Sancțiuni mai mari pentru parlamentarii care au absenţe nemotivate

Propunerea de sancţionare a parlamentarilor care lipsesc a fost intens dezbătută ieri, la Camera Deputaţilor, înainte de a fi...

Sancțiuni mai mari pentru parlamentarii care au absenţe nemotivate
Știri 21 Martie 2025, 15:49

Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina, pe agenda CSAT

Este prima reuniune CSAT de când Ilie Bolojan a preluat interimar mandatul de şef al statului.

Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina, pe agenda CSAT