Mihai Tănăsescu: Economia va începe să crească din 2011
Reprezentatul României la FMI, Mihai Tănăsescu a vorbit în interviul acordat Radio România Actualităţi, despre bugetul pe 2011, despre plata arieratelor şi despre noul acord pe care România intenţionează să-l încheie cu FMI.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Octombrie 2010, 16:52
Mihai Tănăsescu a declarat, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, că din 2011 economia romanească va începe să crească, menţionând că Legea responsabilităţii fiscale va disciplina cheltuirea banilor publici.
"Deci 2011 cred că va fi anul în care, aşa cum menţionam mai devreme, economia va începe să crească. Bugetul pe 2011 urmează să fie finalizat şi, sigur, prezentat Parlamentului pentru a fi aprobat. E clar că, aşa cum se prezintă în prezent noutatea majoră, dacă vreţi, a lui 2011 este aprobarea acestei legi a responsabilităţii fiscale. Această lege, de fapt, creează un cadru de a disciplina modul de cheltuire a banului public nu numai pe un an, pe o perioadă mai lungă, de trei ani de zile. Deci, o prioritizare a proiectului, o identificare foarte clară a resurselor şi, sigur, a cheltuielilor care trebuie făcute pe o perioadă de trei ani de zile va crea un cadru de stabilitate în ceea ce priveşte execuţia bugetară în 2011, dar şi în anii care urmează",a spus Tănăsescu.
Referindu-se la noul acord pe care România intenţionează să îl încheie cu FMI, Mihai Tănăsescu a spus că acesta va creşte credibilitatea României pe pieţele externe.
"Ceea ce este nou, cred, în 2011 este că, în cazul în care acest acord de tip preventiv va fi semnat cu autorităţile din România, el va conduce, dacă vreţi, la o ancoră supliementară pentru România în ceea ce priveşte creşterea de credibilitate pe pieţele externe. Aceasta înseamnă, de fapt, că banii pe care România îi va împrumuta de pe pieţele externe vor avea treptat un cost din ce în ce mai redus, de fapt acesta şi este, dacă vreţi, scopul unui asemenea nou aranjament, de a crea credibilitate, de a crea o anumită stabilitate şi, nu în ultimul rând, de a crea mai multă eficienţă la nivelul companiilor de stat, la nivelul administraţiei publice", a spus Tănăsescu.
Problema arieratelor, un punct în minus pentru România
Reprezentantul României la FMI a spus că România şi-a atins ţintele legate de deficitul bugetar, convenite cu FMI, dar că autorităţile mai au de rezolvat problema arieratelor.
"Sperăm ca din datele pe care le vom obţine în zilele următoare să putem să constatăm o îmbunătăţire a acestui fenomen, în sensul reducerii stocului de arierate. Cert este că avem ca ţel principal sfârşitul acestui program să prindă România cu stocul arieratelor deja eliminat. Sigur, va fi un proces complex, un proces care ţine de o disciplinare a execuţiei financiare, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local", a subliniat Tănăsescu.
El a menţionat că problema plăţii arieratelor nu va afecta salariile şi nici nu va duce la noi disponibilizări.
"Nu, nici gând de aşa ceva. Nu, această problemă a salarizării, a numărului de persoane din administraţia publică a fost discutată, a fost stabilită; nu se mai revine asupra ei. Deci nu există sub niciun motiv o posibilitate ca acest lucru să se întâmple în timpul discuţiilor de acum", a spus Mihai Tănăsescu.