Mihai Șeitan: "Până la sfârșitul anului nu sunt motive ca taxele sa crească"
Ministrul Muncii, Mihai Șeitan a declarat, că dacă măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare vor fi aplicate, nu sunt motive ca taxele să fie majorate pâna la sfârșitul anului.
Articol de Politica Romaneasca, 27 Mai 2010, 13:14
Guvernul Boc poate garanta că, odata ce vor fi aplicate reducerile de cheltuieli, nu vor fi majorate și taxele.
Mihai Șeitan: "Pâna la sfârșitul anului nu sunt motive ca taxele să crească dacă măsurile privind reducerea cheltuielilor vor fi aplicate."
Referitor la posibilitatea anularii măsurilor de reducere a pensiilor, salariilor și a indemnizațiilor sociale începând de anul viitor, Mihai Șeitan a afirmat că vor fi făcute calcule în funcție de rezultatele care vor fi obținute după aplicarea măsurilor anunțate.
"La salariu s-ar putea să ne întoarcem în măsura în care în cele șase luni reușim să facem restructurarea. Dar și restructurarea trebuie facută gradual, pentru ca fondul de șomaj nu poate să suporte o asemenea ieșire dintr-odata", a mai spus ministrul Muncii.
El a explicat că atunci când oamenii ramân în câmpul muncii se plătesc contribuțiile, chiar dacă valoarea acestora este mai mică, pe când, prin plecarea lor în șomaj, acestea nu ar mai fi achitate.
Întrebat dacă cifra de 70.000 de disponibilizări pâna la sfârșitul anului, menționată de ministrul de Finanțe, Sebastian Vladescu, este reala, Mihai Șeitan a declarat că scrisoarea de intenție către FMI prevede o valoare pentru fondul de salarii de 39 de miliarde de lei noi și o reducere medie de personal de circa 70.000 de oameni.
Demnitarul a mai spus că Guvernul s-ar putea întruni într-o noua ședința vineri sau în week-end, astfel încât la începutul săptamânii viitoare scrisoarea de intenție să fie trimisă în Parlament.
Ministrul Finanțelor exclude majorarea taxelor
Sebastian Vlădescu, declară, că majorarea taxelor și impozitelor pâna la sfârșitul acestui an reprezintă o varianta exclusă, deoarece Guvernul dispune și de alte măsuri de ajustare bugetară, precum diminuarea suplimentară a cheltuielilor materiale.
Sebastian Vlădescu: "Din punctul meu de vedere, în acest moment este exclusă. În condiții normale, ceea ce înseamnă că România va ramâne în zona de creștere economică definită în scrisoarea de intenție, nu vom avea nevoie să majoram taxele și impozitele pâna la sfârșitul anului." Este vorba de o ajustare bugetară diferită de cea care am operat-o în acest moment. Putem să tăiem suplimentar de la cheltuieli materiale, deci există soluții, nu este nimic dramatic".
Scrisoarea de intenție convenită cu FMI și aprobată miercuri de Guvern prevede că dacă măsurile de reducere a cheltuielilor se dovedesc insuficiente pentru a atinge ținta de deficit, vor fi luate măsuri suplimentare, inclusiv de majorare a impozitelor și taxelor.
Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru dou proiecte de lege, dintre care unul va conține măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitații și reevaluarea pensiilor de invaliditate.
Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului dupa avizul CES.