Mihai Necolaiciuc, achitat de instanţă
Fostul director al CFR Marfă, Mihai Necolaiciuc şi fostul director economic al Companiei, Viorica Olăieru, sunt acuzaţi pentru o fraudă de 2,7 milioane de euro.
Articol de Cristina Grecu, 07 Ianuarie 2014, 18:15
Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, şi pe fostul director economic al Companiei, Viorica Olăieru, în dosarul în care sunt acuzaţi pentru o fraudă de peste 2,7 milioane de euro.
Magistraţii au respins şi acţiunile civile formulate de Ministerul Transporturilor şi de CFR.
Au fost ridicate şi sechestrele puse pe imobilele celor doi acuzaţi.
Decizia poate fi contestată cu recurs.
Dosarul "celui mai căutat om din România"
Necolaiciuc a fost o vreme cel mai căutat om din România.
În anul 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii un contract de finanţare a proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor.
În ce priveşte CFR, finanţarea s-a acordat pentru lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată, în valoare de 34 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor, cei doi acuzaţi ar fi folosit peste 2,7 milioane de euro în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
Concret, cei doi ar fi avizat 66 de ordine de plată, către 57 de societăţi comerciale, pentru servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane, frigidere, echipamente de aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare sau agende.
Procurorii au pus sechestre atât în România, cât şi în SUA pe bunurile celor doi inculpaţi.
Fostul şef al Căilor Ferate Române a fugit din ţară în 2005 şi a fost prins de autorităţi patru ani mai târziu, pe teritoriul SUA. În momentul reţinerii, el avea asupra sa acte de identitate venezuelene.
Pe 2 martie 2011, o instanţă din Florida a aprobat extrădarea sa în România.
Potrivit Rise Project, o comunitate de jurnalişti, programatori şi activişti care investighează crima organizată şi corupţia care afectează România şi alte ţări din regiune, în documentaţia aferentă procesului pentru extrădare se arată că Necolaiciuc ar fi fost inclusiv de acord să devină informator al FBI în Venezuela, pentru a nu fi trimis înapoi în România.
Traducătoarea angajată să intermedieze discuţia acestuia cu FBI a declarat acest lucru în faţa justiţiei americane, dar Necolaiciuc neagă că i s-ar fi propus aşa ceva.