Migrația și terorismul jihadist, provocările Olandei la președinția UE
Olanda revine la Preşedinţia UE într-o perioadă extrem de dificilă nu numai la nivel european, dar şi internaţional.
Articol de Claudia Marcu, 02 Ianuarie 2016, 09:46
Olanda a preluat, de la 1 ianuarie 2016, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene într-o perioadă deosebit de dificilă nu doar la nivel european, ci şi global.
Migraţia şi terorismul jihadist sunt provocări care se adaugă celor privind creşterea economică, locurile de muncă şi energia.
Olanda revine la Preşedinţia UE într-o perioadă extrem de dificilă nu numai la nivel european, dar şi internaţional.
Premierul olandez Mark Rutte vrea să rezolve urgent criza refugiaţilor.
În acest context, acordul cu Turcia şi întărirea graniţelor externe, în special graniţa Greciei, sunt două elemente cheie. Premierul olandez pledează pentru cooperare, fie că e vorba de migraţie sau de stoparea extremismului.
"Toate acestea trebuie revolvatre în următoarele şase luni, dar nu putem singuri, avem nevoie de cooperare internaţională europeană şi îmi e teamă că soluţiile nu sunt uşor de găsit. Vă asigur că vom avea o preşedinţie foarte pragmatică", susține Mark Rutte.
În ceea ce priveşte extinderea Spaţiului Shengen premierul olandez spune că nu este împotriva aderării României şi Bulgariei.
"Ne-am bucura dacă cele două ţări ar deveni membre, însă mai întâi vrem să fim siguri că toate condiţiile au fost îndeplinite şi acordurile implementate", a mai spus Rutte.