Migraţia şi relaţia UE cu Marea Britanie, tema discuţiilor Cioloş-Schultz
Premierul Dacian Cioloş a prezentat, la Bruxelles, priorităţile şi proiectele de reformă ale guvernului în acest an.
Articol de Cerasela Rădulescu, 16 Februarie 2016, 19:00
Seria de întâlniri la nivel înalt s-a încheiat odată cu întrevederea avută cu preşedintele Parlamentului European.
Problema migraţiei şi relaţia Uniunea Europeană-Marea Britanie au fost principalele teme de discuţie între premierul român şi Martin Schulz, chiar punctele de vedere sunt comune. România susţine un mecanism aplicabil ca excepţie doar în cazul Marii Britanii şi limitat la anumite beneficii sociale.
"Unul din obiectivele pe care le avem este să facem din România un stat membru care să îşi asume într-un mod mult mai proactiv statutul de stat membru al Uniunii Europene şi să se implice în mod proactiv în dosarele care sunt pe agenda europeană şi de aceea am discutat astăzi despre două dosare. Este vorba de relaţia dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi Uniunea Europeană şi chestiunea privind migraţia. În măsura în care deciziile Consiliului European vor ajunge la Parlament, înţeleg că Parlamentul va susţine punctul de vedere pe care îl are şi România", a declarat şeful executivului român.
Preşedintele Parlamentului European a precizat, la rându-i, că orice soluţie găsită în privinţa cererilor formulate de Marea Britanie are nevoie şi de acordul legislativului comunitar.
Este aşadar o codecizie, iar la summitul de la sfârşitul săptămânii s-ar putea obţine un acord de principiu, a răspuns Martin Schulz unei întrebări adresate de corespondenta Radio România Actualităţi.
"Tratatele Europene se bazează pe o serie de principii fundamentale, precum libertatea de mişcare sau principiul nediscriminării. Parlamentul European înţelege un stat care reclamă faptul că sistemul său de ajutoare sociale este forţat la limite. Acel stat are dreptul de a se proteja, dar numai în concordanţă cu principiile europene. Cred că la summitul de joi se vor trasa direcţiile principale pentru o soluţie, iar detaliile juridice vor fi stabilite ulterior", a răspuns Martin Schultz.
AUDIO Declaraţiile integrale, pe prima pagină, în playerul AUDIO