Migraţia parlamentarilor poate schimba raportul de forţe în Parlament
Plecările parlamentarilor din PPDD la PSD schimbă raporturile din Parlamentul României, aşa cum fuseseră ele definite prin alegeri. Opoziţia se aşteaptă deja la o modificare a majorităţii parlamentare.
Articol de Andrei Şerban, 14 Octombrie 2013, 18:37
În aproape toate legislaturile post-decembriste, puterea a atras reprezentanţi ai opoziţiei: parlamentari, primari sau consilieri locali.
PSD consideră că orice partid îşi doreşte majoritatea, dar că traseismul politic ar putea fi oprit doar prin modificarea Constituţiei.
În urma migrării parlamentarilor din opoziţie către partidele de la putere, USL a primit în plus 7 senatori şi 18 deputaţi, în special de la PPDD, dar şi de la PDL.
Din cadrul USL, cele mai avantajate de aceste migrări sunt partidele din cadrul alianţei de centru-stânga, PSD şi UNPR.
În acest moment, aceste două partide au 234 de parlamentari, ceea ce înseamnă că lor le mai trebuie 48 pentru a putea singure să asigure o majoritate simplă, adică 50+1 şi 142 de parlamentari pentru a asigura o majoritate de două treimi.
►Cu majoritatea simplă, PSD şi UNPR pot adopta legi simple.
►Şi cu majoritatea de două treimi, cele două partide ar putea singure să modifice Constituţia, de exemplu.
Zgonea, de acord că trebuie blocată migraţia politică
Despre migrarea parlamentarilor, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea a respins acuzaţiile conform cărora parlamentarii care s-au afiliat grupului PSD ar fi beneficiat de foloase materiale.
"Nu am văzut parlamentari care să primească bani pentru aşa ceva. Nu am auzit. Şi eu şi premierul Victor Ponta şi toţi colegii mei rămânem la ideea veche, o dată cu modificarea Constituţiei trebuie să blocăm migraţia politică" a declarat Zgonea.
PP-DD acuză PSD
Din partea PP- DD au fost lansate însă acuzaţii la adresa PSD.
Liderul deputaţilor, Daniel Fenechiu, a afirmat că parlamentarii care au plecat au primit contracte pentru rudele lor sau clientela politică pentru a face acest gest şi îşi ameninţă foştii colegi că vor fi acţionaţi în judecată.
Toader: PSD pregăteşte o nouă majoritate
La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, crede la rândul său că dacă PSD va crea o nouă majoritate cu ajutorul parlamentarilor PPDD, este posibilă o rupere a USL.
"După părerea mea, ori se pregăteşte o nouă majoritate cât de curând, ori dacă nu vă daţi seama, fiindcă marea majoritate pleacă la PSD, în orice alianţă, modalitatea de impunere a punctului de vedere depinde şi de numărul de parlamentari pe care îl ai şi eventual, posibilitatea de a se rupe. Această hemoragie, până la urmă, se va mări atâta timp cât fiecare partid aflat în alianţă încearcă să-şi impună punctul de vedere şi ori nu rezistă, ori în cadrul alianţei vor fi cu totul alte puncte de vedere", a opinat el.
În ciuda migrării masive a parlamentarilor din opoziţie către partidele de la putere, social-democraţii susţin însă că nu urmăresc o strategie de a crea o super-majoritate.