Metalurgiştii au protestat la Guvern
Sindicaliştii au susținut că liberalizarea preţului la gaze şi energie va duce la închiderea marilor combinate. Ei vor soluţionarea urgentă a ordonanţei privind producerea energiei din surse regenerabile.
Articol de Radio România, 13 Martie 2014, 12:25
UPDATE Sindicaliştii din metalurgie, o ramură industrială mare consumatoare de energie şi, implicit, mare contributoare la certificatele verzi, au protestat şi joi faţă de politica promovată în domeniul energiei.
În Piaţa Victoriei, sindicaliştii au cerut promulgarea legii de aprobare a ordonanţei cu privire la certificatele verzi până săptămâna viitoare, întrucât - susţin ei - în caz contrar, preţul plătit de marile companii industriale ar creşte atât de mult, încât acestea ar fi nevoite să îşi înceteze activitatea.
Reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit la Palatul Victoria cu ministrul pentru dialog social, Aurelia Cristea, de la care au primit asigurări că dacă preşedintele nu va promulga legea menţionată, Guvernul va elabora o nouă ordonanţă de urgenţă, prin care va fi redusă cota de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă.
Pentru buna desfăşurare a mitingului, Brigada Rutieră a propus restricţionarea totală a circulaţiei pe Calea Victoriei între Calea Ştirbei şi Strada C.A.Rosseti până la ora 14.00.
Totodată, au fost impuse restricţii parţiale şi pe Bulevardul Magheru, pe sensul de deplasare spre Piaţa Victoriei.
Peste 150 de sindicalişti ai federaţiilor din industrie au pichetat miercuri sediul Curţii Constituţionale, cerând soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale.
Contre preşedinte - premier pe tema energiei regenerabile
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că piectul de lege din Parlament privind energia regenerabilă menţine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar în lipsa acestei legi acest nivel va creşte, din aprilie, la 15%, generând şi creşterea facturii.
El a susţinut că nepromulgarea legii de către preşedintele Traian Băsescu este motivată de interesul acestuia în a sprijini companii private să recupereze mai repede, prin creşterea preţului în factură, investiţia efectuată în energia regenerabilă şi a afirmat că şeful statului a preluat cu "copy-paste" argumentele Asociaţiei Producătorilor de Energie Regenerabilă, care are un interes comercial direct.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că "bieţii sindicalişti de la ALRO care au manifestat în faţa Curţii Constituţionale au fost păcăliţi" şi le-a transmis că au fost minţiţi de premierul Victor Ponta pe tema creşterii preţului la energie.
În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.
Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".