Mesaje aniversare de Ziua Națională a Radioului
Radioul public aniversează astăzi 92 de ani de la prima transmisie în eter.
Articol de Radiojurnal, 01 Noiembrie 2020, 13:54
Mesaj aniversar al Radio România București FM
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 10:23) - Realizator: Adrian Soare - Dacă vrei să fii FM, recomandăm din suflet să încercați BFM - Radio România București FM.
Marius Stoica: Cine crede că am ajuns la 92 de ani de Radio România și că istoria nu ne-a zdruncinat serios de-a lungul vremii se înșeală amarnic. 2020 este anul care ne-a lăsat pe toți mască. Şi cum noi nu o purtăm sub nas, era și momentul să dăm - a câta oară? - un exemplu, pentru că excelența vine odată cu experiența, iar sunetul nostru este de neoprit, ajunge acolo unde îi este locul și îți amintește că nu ești singur, că lupta are sens. Mai ții minte când ne jucam de-a supereroii? Acum nu mai e de joacă. Evenimentele acestui an nu au bătut la ușă, nu ne-au dat un RO-alert, au năvălit peste noi şi am învățat să le acceptăm, conștienţi fiind că lumea e în schimbare. Brusc, universul s-a micșorat, iar "#staiacasă" a fost îndemnul nostru. Deşi ai fost izolat, cu noi ai simțit că ai casa plină. Am cutreierat lumea cu o singură întrebare, așteptând un singur răspuns: "Ce mai faceți?" "Suntem bine!". A fost campania prin care București FM a deschis granițele virtual pentru ca tu să afli ce se petrece dincolo de țară, pe frontul comun împotriva inamicului comun. Suntem ca un program antivirus, anticoronavirus, pentru ca tu să ai protecție și soluții de securitate date de specialiști și împreună să reinventăm viața în pandemie. Astăzi este ziua noastră și nu putem ieși în stradă, nu ne putem strânge nici cât pentru un concert, dar ne putem aduna acasă la noi, pe aceeași frecvență - 98,3. Ti-am pregătit o petrecere aniversară cu superstaruri și cu un număr nelimitat de participanți. Te așteptăm pe bucurestifm.ro și pe pagina de Facebook, pentru că pofta de viață e încă aici și pentru că aici e capitala, cu urme de elastic pe obraz, dar același zâmbet molipsitor.
Mesaj al corespondentului RRA Ilie Pintea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 11:25) - Reporter: Ilie Pintea - Primul aparat de radio de care îmi aduc aminte avea lampa aceea verde căreia i se spunea "ochi magic"... Şi magice au fost pentru mine vocile cu care am crescut. De la povestea din fiecare seară până la matinalul lui Paul Grigoriu, care mi-a însoţit ani întregi dimineţile, Radioul mi-a fost prietenul de drum lung care nu m-a dezamăgit niciodată. Vă închipuiţi ce de necrezut a fost pentru mine, după nişte ani, să văd chipurile acestor glasuri, să învăţ de la oamenii pe care îi admiram atât de mult şi să mă pot număra printre prietenii acestor profesionişti de la care am furat cât de multă meserie am putut. Deşi nu a trecut chiar o viaţă de om de atunci, amintirile mele despre cum m-a influenţat Radioul par din altă eră. Pe vremea când nu exista internetul îi scriam scrisori lui Sorin Caraseghi, care a generat un adevărat fenomen cu "Discoteca în blue jeans", iar după fiecare emisiune de poezie a lui George Enache mergeam la biblioteca liceului având vocea lui în minte. Când am intrat în clădirea Radioului eram prea entuziasmat şi prea tânăr să realizez ce şansă mi se dă. Dar poate că acesta a fost norocul meu, pentru că absolut toţi oamenii care mi-au ghidat primii paşi m-au primit cu o prietenie pe care cu greu o mai poţi găsi. Mereu am spus că meseria asta este cea mai frumoasă din lume şi fiecare zi la Radio mi-a confirmat acest lucru. Am bătut ţara asta în lung şi în lat cu microfonul, am cunoscut oameni fabuloşi, am aflat poveşti incredibile şi m-am bucurat să le pot spune mai departe prin intermediul celui mai bun post de radio. Am trecut de la caseta audio la reportofonul digital, am făcut şi am desfăcut site-uri, am pus şi ceva imagine în completarea vocilor culese de pe unde am umblat şi asta mi-a fost bucuria fiecărei zile de muncă, dacă muncă se poate numi să faci în fiecare zi ceea ce iubeşti. Şi tot datorită Radioului am ajuns ca de la minerii şi momârlanii din Valea Jiului să scriu despre ţara de praf şi piatră care m-a fascinat ani de zile. Afganistanul, cu deşertul fierbinte şi cu munţii ameninţători, este locul în care m-aş întoarce oricând, pentru că acolo am găsit oameni cu poveşti, acolo am găsit prieteni şi acolo am aflat ce este camaraderia adevărată. M-am întors de fiecare dată din Afganistan doldora de personaje gata să fie descoperite, de imagini şi de emoţii pe care am încercat să le transpun în reportajele de acolo ca să ştiţi şi voi cum este locul acela, cu primejdiile, dar şi cu frumuseţea lui sălbatică. Dar toate acestea au fost şi încă altele vor mai veni. Din spatele microfonului pe care scrie RRA lumea se vede altfel - în sunete, în cronometraje stricte, în imagini sonore. Timpul acestei confesiuni aproape s-a scurs. Ce vine după asta nu este tăcere, ci noi căutări, pentru care le sunt profund recunoscător celor care m-au primit în familia Radioului public şi deopotrivă celor care nu mă lasă să uit că mai am atâtea de învăţat. Noroc bun!
Mesaj de felicitare de Ziua Radio de la Radio România Târgu Mureș
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 10:25) - "Ediţie specială de Ziua Radioului" - Realizator Adrian Soare - De la Radio România Târgu Mureș este Virgil Natea:
Reporter: Învingând trecerea timpului, Radio România a ajuns pretutindeni, spre orice colț din țară privești. De pildă, la Târgu Mureș, acolo unde oameni inimoși își fac treaba zi de zi, aducând vreme de peste 60 de ani în casele oamenilor știri, evenimente care le-au schimbat destinele, trăiri emoționale ori muzică descătușantă de energie, și nimic nu-i poate opri din mers decât cel mult o clipă de răgaz ca să-și exprime gândurile.
Reporter: Radioul are o culoare plăcută dimineața.
-: Aș spune galben, pentru că galbenul este culoarea optimismului. Cred că ar fi bine să fim cu toții măcar puțin galbeni în această perioadă.
-: Culoarea roșie, să fie și mai vizibilă această preocupare pe care trebuie să o avem cu toții în așa fel încât pandemia să fie ținută sub control.
Reporter: Să ne imaginăm Radioul ca pe un corp geometric.
-: E o piramidă în vârful căreia se află produsul pe care noi îl livrăm în emisie.
-: Aș plasa Radioul în centrul cercului, pentru că este mereu la egală distanță de ascultatori.
-: O sferă, pentru că este echidistant.
Reporter: Ce puteri magice are Radioul?
-: De a fi acolo oricând și a dovedit asta de-a lungul istoriei, de peste nouă decenii a Radiodifuziunii Române.
-: Mi-aş dori ca Radioul să zâmbească, pentru că zâmbetul aduce speranță.
-: Reușim să ajungem la sufletul ascultătorilor, să-i facem un pic mai optimiști. Un tovarăș pentru cei care ne ascultă.
Reporter: Radioul învinge singurătatea și alungă temerile celor cu griji, mai ales acum în timp de pandemie. Radioul e aici lângă tine, îl simți, îl atingi, îl trăiești.
1 noiembrie are o încărcătură deosebită pentru postul Radio Chișinău
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 10:23) - Reporter: Corneliu Rusnac - Vă salut de la Chișinău în această zi de sărbătoare a Radioului românesc! Pentru noi, cei de la Radio Chișinău, această zi are o încărcătură deosebită: pe de-o parte, sărbătorim cei 92 de ani de radiofonie românească, ce se identifică cu Radio România, și pe de altă parte ne aducem aminte de clipa în care, în urmă cu 81 de ani, se inaugura primul post regional al Radio România la Chișinău. Motivele ce au stat în 1938 la baza deciziei de înființare a postului de la Chișinău sunt la fel de actuale și astăzi, deși paradigma sigur este diferită. Atunci, ca și acum, în Basarabia era o nevoie acută de limbă, trăire și cultură românească. Atunci, ca și acum, Radio România a răspuns prezent la nevoile de suflet și spiritualitate ale basarabenilor, redeschizând stația de la Chișinău la 1 decembrie 2011. De la acea dată, Radio Chișinău este din nou parte a familiei Radio România. Aducem în Basarabia știri, cultură și muzică românească, totul la standardele postului public românesc. Echidistanţa, lipsa oricărui partizanat, indiferent de natura acestuia, și promovarea valorilor autentice românești sunt alte constante cu care ne-am obișnuit deja ascultătorii, valori pe care le-am păstrat şi promovat și pe parcursul acestui an atât de dificil, sub aspect epidemiologic. Acordăm, de asemenea, o mare atenție mediului online prin site-ul propriu și interacționăm cu ascultătorii prin intermediul rețelelor sociale. Ambiția noastră este ca cei care ne ascultă să poată spune la sfârșitul zilei: este adevărat, am auzit la Radio Chișinău. La mulți ani, Radio România!
Mesaj aniversar de la Radio România Timișoara
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 10:13) - Realizator: Adrian Soare - Promiteam ora trecută că o să cunoaștem în amănunt flotila Radio România. Şi pentru că Banatul e "fruncea", evident că e o alegere cumva obligatorie, şi anume să începem cu prietenii noștri de la Radio România Timișoara.
Reporter: Sergiu Galiș: Acum mai mult ca oricând, Radioul e gata să-și facă datoria de formator și ocrotitor prin informații corecte și prompte, dar și prin campanii pertinente. Sunt vremurile în care fiecare va arăta din ce e făcut, iar Radio Timișoara, alături de Radio România și de celelalte studiouri din țară, dovedește forță și înțelepciune. Când pandemia va trece ne vom aminti de această sărbătoare a Radioului diferită de celelalte. 1 noiembrie era de obicei o zi cu porțile deschise, în care vizitatorii numeroși, clasele cu profesori și învățători prieteni ai Radioului veneau în sediul nostru și erau primiți cu drag. E de această dată încă o amintire, ce pare îndepărtată, însă aceste zile se vor întoarce. 2021, anul în care Timișoara se pregătea să devină capitală culturală europeană, va veni curând, dar sărbătoarea pentru care și noi, cei de la Radio Timișoara, ne pregăteam s-a amânat. Multe s-au schimbat în ultimele luni, însă radioul a rămas același pilon important de informare, de siguranță și încredere. Iar când vom învinge definitiv epidemia vom putea spune că aici, la Radio Timișoara, ne-am păstrat și în momentele cele mai grele forța și priceperea și vom întâmpina viitorul de după pandemie din poziția pe care ne-am cucerit-o și păstrat-o, alături de întreaga echipă Radio Romania. La mulți ani, colegi! La mulți ani ascultătorilor noștri!
Mesaj al corespondentului RRA din judeţul Constanţa
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 10:17) - Realizator: Există un radio anume, specific, un radio care începe ziua cu un răsărit de soare la malul mării, pentru publicul din Dobrogea, evident. Pentru răsăritul de soare îi invidiem în mod sincer, să fie siguri de povestea asta. Un radio care vară de vară aduce povestea, sau readuce povestea Radio Vacanţa în inimile noastre, că acolo trebuie ea să rămână.
Reporter: Dana Sterghiuli - De mai bine de 30 de ani, din studioul teritorial de la malul mării am vorbit despre viaţă aşa cum este ea trăită în această regiune, o regiune binecuvântată de ape şi de bogăţia multiculturală. Povestea Radio Constanţa este şi povestea unui colectiv care a pus în realizarea programelor radio tot ceea ce este mai bun, mai valoros - experienţa profesională şi personală. Ne-am pus mereu întrebări: cum este mai bine să facem, cum contribuim din valorile pe care le avem fiecare? Sunt întrebări care ne invită la transformare, iar această transformare este un proces, pe care îl trăim alături de publicul nostru. Fiecare pas contează. Dacă Radio Vacanţa a adus un sentiment de libertate şi expresie de sine, o descătuşare din constrângerile impuse de regimul de dinaintea anilor '90, astăzi, din Vila nr.1 Mamaia, sunetul exprimă experienţă şi optimism. În această perioadă, când a fi aproape are limite fizice, înţelegem că a fi împreună este un plus pentru noi toţi. Vrem să transmitem tuturor celor care ne ascultă acum, în orice loc ar fi - acasă, în Dobrogea, în vacanţă pe litoral sau în Delta Dunării, online, oriunde în lume -, că suntem aici în misiune şi că ne asumăm această misiune publică într-un mod responsabil şi avem încredere că vom depăşi împreună provocările pe care această perioadă le aduce în viaţa noastră. Rămânem oneşti şi deschişi unui public care ne recompensează cu multă dragoste de fiecare dată când alege programele noastre. La mulţi ani, Radio România!
Mesaj de felicitare de Ziua Radio de la Radio Iaşi
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 10:16) - "Ediţie speciala de Ziua Radioului" - Realizator Adrian Soare - De la Iaşi ne vin mesaje semnate de Horia Daraban.
Reporter: Unii spun că vârsta este doar un număr, gândul că Radioul Public întoarce trecerea anilor în favoarea sa ne face să plusăm în ceea ce îi privește viitorul.
Radio România înseamnă generații de ascultători, dar și de jurnaliști și, nu în ultimul rând, un destin amplificat prin prisma înființării studiourilor regionale.
Astăzi, Radio Iași, la 79 de ani fără o zi, păstrează nediluată substanța definirii sale și anume să fie aproape de ascultătorii din județele Moldovei.
Dezideratul astfel asumat de-a lungul deceniilor a deschis un univers ale cărui fațete sunt multiple. Povești de viață, actualitate, cultură, sport și înșiruirea sigur poate fi dezvoltată, acestea adăugându-se specificul zonei, proximitatea filonului puternic românesc la stânga Prutului și în nordul Bucovinei. Tocmai statornicia în a urmării menirea sa publică și puterea de a răspunde provocărilor pe care le aduc timpurile au făcut din Radio Iași cel mai iubit fost public regionali din țară. Anul acesta postul de radio a oferit confirmarea celor spuse, propunând informații de ultimă oră, dar și sădind în sufletele ascultătorilor sentimentul de speranță spre mai bine.
Cu promisiunea păstrării drumului ales și de la Iași spunem "La mulți ani Radio România!".
Radioul public aniversează 92 de ani de la prima transmisie în eter
RADOR (1 noiembrie) - Radioul public aniversează astăzi 92 de ani de la prima transmisie în eter. Ca recunoaștere a rolului determinant al radioului în istoria României, parlamentul a instituit ziua de 1 noiembrie ca Zi Națională a Radioului. Conform ultimului studiu de măsurare a audienței, Radio România este lider de piață, cu o cotă de 30% la nivel național și cu peste 3,6 milioane de ascultători zilnic. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără efortul conjugat al angajaților din toate departamentele - arată într-un mesaj președintele director general al SRR, Georgică Severin. El le mulțumește tuturor pentru efortul depus în vremurile complicate pe care le traversăm, pentru mobilizarea exemplară și pentru disciplina în respectarea măsurilor impuse de situația epidemiologică actuală.