Memorandumul cu FMI s-a amânat pentru săptămâna viitoare
Sindicatele au cerut amânarea discuţiilor în Consiliul Economic şi Social a Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional pentru luni.
Articol de Politica Romaneasca, 13 Mai 2010, 12:36
Preşedintele CES ,Florin Costache a declarat că s-a decis amânarea discutãrii memorandumului cu FMI pentru luni, la ora 13:00. Patronatele sunt de acord cu aceastã amânare", a precizat Costache.
Liderii confederaţiilor sindicale au cerut miercuri preşedintelui CES sã amâne pentru luni şedinţa plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit încã datele de la Ministerul Finanþelor privind cifrele exacte pe care se fundamenteazã mãsurile de austeritate.
Preşedinţii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic şi Social în cazul scrisorii de intenţie cu FMI.
Liderii sindicali au precizat cã CES nu poate da un aviz în cazul scrisorii de intenţie cu FMI dacã cei 15 reprezentanţi ai sindicatelor în Consiliu nu participã la şedinţa plenului.
Preşedintele Consiliului , Florin Costache, a declarat miercuri că Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de CES şi fãrã acordul sindicatelor.
CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern, iar avizul favorabil necesitã acordul a trei pãtrimi din voturile celor prezenţi.
Pentru a fi luatã o decizie în CES este nevoie ca toate pãrţile sã fie prezente.
În urma negocierilor cu FMI, autoritãţile române au propus, ca mãsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scãdere masivã a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativã a principalelor taxe, respectiv cota unicã şi TVA.
O misiune FMI s-a aflat în ultimele douã sãptãmâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulãrii programului economic care condiţioneazã împrumuturile.
În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacã se va elibera cea de-a cincea tranşã din acord, în sumã de aproape 900 milioane euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externã, de la Fond, Uniunea Europeanã, BM şi BERD, urmând sã ajungã la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.