Mediul privat, nemulţumit de politica Guvernului
Mulţimea de declaraţii contradictorii din ultima vreme a Guvernului în domeniul discal îi face neîncrezători pe patroni, care ar vrea de la Executiv o politică fiscală stabilă pe termen lung.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Iulie 2010, 14:07
Reprezentanţii mediului de afaceri nu se arată convinşi că Guvernul va şi face tot ce promite în domeniul fiscalităţii.
Mulţimea de declaraţii contradictorii din ultima vreme îi face neîncrezători pe patroni, care ar vrea mai degrabă de la executiv o politică fiscală stabilă pe termen lung.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, aşteptă o poziţie clară a Guvernului privind fiscalitatea.
"Sunt simple idei, fără niciun fel de bază concretă, documentată, în timp ce noi aşteptăm să aflăm care este fiscalitatea care se va aplica în următorii trei ani, conform răspunderii pe care guvernul trebuie să şi-o asume pe proiecţia bugetară multianuală, în conformitate cu obligaţia care îi revine din legea răspunderii fiscale".
Cei mai mulţi dintre patronii de întreprinderi mici şi mijlocii consideră că e din ce în ce mai greu să faci afaceri în România, procentul celor care afirmă acest lucru fiind în creştere faţă de anul trecut.
Ministrul Videanu susţine sprijinirea mediului privat
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că "principala preocupare a Guvernului" a fost sprijinirea mediului privat, acesta fiind cel care poate să dea şansa de relansare economică a României, afirmând în acest context că "niciodată nu-ţi omori vaca care dă lapte".
"Niciodată nu-ţi omori vaca care dă lapte. A fost prea plastică comparaţia? Dar este absolut adevărată. Sectorul public este cel care poate să dea şansa relansării economice în România", a spus Videanu, la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
În acest sens, el a arătat că toate măsurile adoptate de Guvern au fost în sprijinul mediului ecomomic şi au dus la stabilitate.
Întrebat de jurnalişti de ce totuşi mii de firme dau faliment sau intră în insolvenţă, Videanu a spus că "asta este viaţa".
"Asta este viaţa. În economie sunt unele firme care se închid, altele care se înfiinţează. În toate ţările apar şi dispar firme", a afirmat Videanu.
Sprijin pentru tinerii întreprinzători
Pe de altă parte, el a reiterat preocuparea Guvernului pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători.
"Zona care alimentează şomajul este cea a tinerilor absolvenţi. Aceştia nu au şansa de a intra în economia reală. De aceea avem în dezbatere legea starter pentru spijinirea tinerilor de până la 35 de ani să-şi deschidă firme. Sunt oamenii cei mai dinamici şi ar fi nedrept să alimenteze rândurile şomajului. Aceştia vor avea şansa să intre în economia reală", a mai spus Videanu.