Medicii, eroii din prima linie
Medicii din cele 12 spitale din Bucureşti unde sunt internate victimele incendiului fac eforturi extraordinare pentru salvarea pacienţilor.
Articol de Bogdan Isopescu, 02 Noiembrie 2015, 08:38
În cele 12 spitale din Bucureşti, unii dintre pacienţi încă nu ştiu nimic de soarta celor cu care au ales, în urmă cu două zile, să meargă la concertul trupei rock "Goodbye to Gravity".
Starea lor de sănătate nu permite niciun şoc - spun medicii - astfel încât consideră că-i protejează dacă nu le dau detalii.
În unele cazuri, s-a recurs la transferuri între spitale, pentru a reuni familiile.
În spatele acestui tablou cutremurător, sunt cadrele sanitare extenuate.
Spitalul Militar Central. Pentru 12 pacienţi lucrează 44 de doctori, 60 de asistente şi 20 de infirmieri.
Doctrorul Florentina Ioniţă Radu, comandantul uniăţii spune că atmosfera este de tranşee.
"Este un pacient a cărui prietenă a murit lângă el, dar el încă nu ştie acest lucru încă şi noi toţi ceilalţi ştim, însă nu este momentul acum să îi spunem adevărul", spune Florentina Ioniţă Radu.
Spitalul Militar are rezerve de sânge doar pentru două zile, aşa că echipa solicită donatorilor să contacteze unitatea online sau la poarte spitalului.
În schimb, la Centrul de Transfuzii Bucureşti este o coadă la donaţii de sânge.
"Păcat că trebuie să se întâmple astfel de cazuri ca să ne trezim", spune un donator.
Reporter: Cum este pietena dumneavoastră?
Este în stare destul de gravă, la Spitalul Bagdasar.
Reporter: Printre donatori, asociaţii şi voluntarii aleargă cu fructe, apă şi sendvişuri.
Doctorul Doina Goşa este directorul Centrului de Transfuzii Buucreşti şi îmi spune că a fost copleşită de răspunsul societăţii civile.
"Oamenii au venit în număr mare să doneze sânge. eporter: Perosnalul medical face faţă? oina Goşe: Face faţă, în schimb este foarte obosit", spune Doina Goşa.
La Spitalul Grigore Alexandrescu, toată echipa este sălile de operaţie.
Discut cu Dan Mircea Enescu, managerul unităţii.
"Am mai aprobat un transfer de la Spitalul Elias şi aceasta, pentru că sunt soră şi frate şi atunci, pentru familie, este mult mai uşor să fie într-un loc şi mi se pare şi uman. Iar starea lor este diferită".
Doctorii avertizează însă: cazurile de arsură gravă pot avea complicaţii supriză şi abia după o săptămână se poate vorbi de şanse clare.
Potrivit ultimului bilanţ al incendiului, sunt 30 de persoane decedate şi 140 de răniţi, dintre care 90 în stare gravã, internaţi în 12 spitale.