Medicii de familie se revoltă
Medicii de familie au decis, sâmbătă, să nu semneze contractul cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi să atace în justiţie noile prevederi.
Articol de Simona Mihăescu, 13 Februarie 2011, 09:14
Medicii de familie au decis, sâmbătă, să nu semneze contractul cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Mai mult, ei au hotărât să atace în justiţie toate actele normative emise de autorităţi care, în opinia lor, încalcă drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor.
După reuniunea forurilor de conducere a medicilor de familie , aceştia au susţinut că noile măsuri le afectează grav profesia, pentru că sunt nevoiţi să suporte costul programului de informatizare şi să editeze carduri, în loc să se ocupe de pacienţi.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, Cosmin Alexandrescu, dacă medicii semnează contractul în aprilie 2011, acest fapt va duce la închiderea cabinetelor.
El a precizat că, alături de ceilalţi reprezentanţi ai asociaţiilor şi federaţiilor medicale, va sfătui toţi medicii să nu semneze acel contract.
"Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistem, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea", au subliniat reprezentanţii medicilor de familie, în cadrul conferinţei organizate de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de măsura de impunere a asigurării serviciilor de permanenţă.
Ei consideră că ministerul îi obligă să muncească fără ca guvernul să asigure o finanţare decentă pentru plata utilităţilor, a personalului şi a materialelor sanitare.
Ministrul Sănătăţii dă asigurări că medicii vor fi plătiţi
Pe de altă parte, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că medicii de familie vor fi plătiţi pentru munca din centrele de permanenţă exact ca medicii de specialitate care fac de gardă într-un spital judeţean.
Ministrul sănătăţii a mai argumentat şi că pacienţii au dreptul la o asistenţă primară continuă.