Medicii de familie propun modificări la noul contract-cadru
Patronatele Medicilor de Familie depun, luni, notificări, la Casa Naţională de Asigurări, cu privire la actele adiţionale, pe care o parte dintre ei, circa 10%, le-au semnat după 1 iunie, pentru a-şi putea desfăşura activitatea.
Articol de Adriana Turea, 06 Iunie 2011, 14:15
Majoritatea medicilor au refuzat semnarea contractelor, iar pacienţii nu pot primi trimiteri la medicii specialişti sau reţete compensate.
Medicii spun că actele semnate sunt nule, pentru că se bazează pe un document abrogat.
Casa Naţională nu pare să cedeze solicitărilor acestora, iar ministerul, mediator în acest caz, consideră că autorităţile au făcut deja suficiente concesii.
Medicii vor depune la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, notificările, prin care reclamă faptul că actele adiţionale la vechiul contract-cadru, pe anul 2010, înaintat unor medici, pentru a fi semnate, sunt nule.
În opinia lor, creşterea nesustenabilă a costurilor, în asistenţa spitalicească, a fost determinată de subfinanţarea medicinei de familie şi de greşelile manageriale grave.
Ei cer alocarea a minimum 6% din PIB, pentru sănătate, creşterea treptată şi substanţială a bugetului pentru asistenţa medicală primară, până la cel puţin 10-12% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, în următorii cinci ani, obligatoriu, minimum 9% pentru asistenţa medicală primară, din Fondul de sănătate.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este responsabilă de corectitudinea datelor care se regăsesc în sistemul informatic unic integrat, susţin medicii de familie.
Preşedintele Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă este de părere că ministrul sănătăţii ar trebui să intervină pentru medierea situaţiei.
"Cerem o mediere. Cerem intervenţia primului-ministru. Este obligatoriu să cerem intervenţia primului-ministru, care să-şi asume răspunderea pentru lipsa asistenţei medicale primare, din sectorul sanitar şi lipsirea cetăţenilor României de îngrijire primară", susţine Doina Mihăilă.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimia a declarat, duminică, că solicitările medicilor de familie au fost rezolvate şi şi-a exprimat încrederea că aceştia vor semna contractele, astfel încât pacienţii să nu fie afectaţi.
"Vor mai fi discuţii şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, sunt convins, că şi la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ar fi benefic, pentru sistem, ca acest contract să fie semnat cât mai repede, pentru ca să nu afectăm pacienţii", este de părere Cristian Irimia.
Medicii de familie ameninţă că vor acţiona în justiţie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dacă aceasta va mai încheia acte adiţionale la contractul-cadru pe 2011.