Medicii de familie, nemulţumiţi de noua lege a salarizării
Medicii de familie sunt nemulţumiţi de noua lege a salarizării, despre care spun că va contribui la intrarea cabinetelor lor în faliment.
Articol de Adriana Turea, 12 Iunie 2017, 14:04
Ei precizează că este nevoie de o finanţare corespunzătoare a asistenţei medicale primare, în condiţiile în care actul normativ le impune să cheltuiască mai mult pentru salariile angajaţilor.
Medicul de familie Cătălin Petrencic aminteşte că, pe viitor, ar trebui să acorde un salariu de peste 5.400 de lei pentru asistente medicale.
În plus, salariul lui ar trebui să depăşească 14.800 de lei, iar pentru funcţionarea cabinetelor sunt prevăzute cheltuieli de peste 4600 de lei.
"Ori se renunţă la această obligativitate ca noi, cabinetele individuale, să fim obligaţi să acordăm aceste salarii personalului, ori bugetul în asistenţa medicală primară să crească suficient încât să acopere şi creşterile de salarii ale personalului, dar să aducă şi medicului venitul echivalent al medicilor din unităţile clinice, conform gradului profesional. Noi am fost excluşi, nu am fost avuţi în vedere şi noi trebuie să avem creşteri corespunzătoare sub formă de venit. În final, şi noi plătim CAS, Sănătate, impozit, aşa cum fiecare salariat plăteşte", a declarat Cătălin Petrencic.
Potrivit reporterului RRA, Adriana Turea, în peste 400 de localităţi din ţară lipsesc mai mult de 500 de medici.
Medicul Cătălin Petrencic le-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Johannis şi premierului Sorin Grindeanu, cărora le cere să se implice în rezolvarea problemelor, respectiv o finanţare corespunzătoare pentru medicina de familie.