Medicii de familie, nemulţumiţi de contractul-cadru
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei solicită retragerea normelor de aplicare a Contractului-cadru pentru 2012, aflate spre publicare la "Monitorul Oficial".
Articol de Nicoleta Turcu, 27 Decembrie 2011, 08:09
Medicii de familie sunt nemulţumiţi că normele de aplicare a contractului cadru pentru anul viitor au fost aprobate de Casa de Asigurări de Sănătate şi de ministerul de resort, fără a fi discutate în prealabil cu ei.
Ei cer, într-un comunicat de presă, retragerea normelor, care urmează să fie publicate în scurt timp în Monitorul Oficial.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei, arată în comunicatul comun că deşi bugetul alocat asistenţei medicale primare va creşte în 2012, normele de aplicare a contractului cadru, nu prevăd nicio suplimentare a fondurilor.
Ei mai spun că acestea anulează o parte din drepturile obţinute pentru pacienţi în 2011.
Pe de altă parte, proiectul noii legi a sănătăţii urmează să fie publicat pentru dezbatere publică pe pagina de internet a ministerului, săptămâna aceasta.
Apar casele private de sănătate
Noutatea pe care o aduce acesta este că vor apărea pe piaţa medicală casele de asigurări private în locul actualelor case judeţene.
"Asigurarea obligatorie pentru pachetul de bază se păstrează mai departe, dar în locul caselor judeţene de asigurări vor apărea asiguratori privaţi", susţine ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.
Cetăţenii vor plăti la fel ca şi până acum, dar poliţele vor fi mai mari pentru servicii medicale suplimentare.
"Populaţia plăteşte acelaşi procent ca şi până acum. Nu se schimbă beneficiile asiguratului. Asiguratorul privat va încheia contract cu furnizorii care oferă calitatea cea mai bună la preţul cel mai mic", a explicat ministrul.
Vor exista cel puţin patru case private de asigurări de sănătate, iar asiguratorul nu va avea dreptul să refuze pacienţi sau să crească prima de asigurare în funcţie de bolile pe care le are fiecare.
Românii vor trebui să îşi aleagă societatea de asigurări medicale.
"Cetăţenii români asiguraţi îşi aleg asiguratorul cum îşi aleg medicul de familie, adică liber. Asiguratorul va primi prima de asigurare, care este aceeaşi pentru toată lumea. Oamenii nu vor plăti în funcţie de starea lor de sănătate sau de vârstă, ci vor plăti ca şi astăzi în funcţie de venit, 10,7% din cifra de venituri", a spus Directorul Şcolii de sănătate publică şi management sanitar, Cristian Vlădescu.
Alte modificări pe care le aduce noua lege a sănătăţii se referă la funcţionarea spitalelor cu statut de fundaţie, asociaţie sau societate comercială şi la utilizarea resurselor pentru medicamente