Medicii de familie: Încă o săptămână de reţete şi consultaţii
Medicii de familie au anunţat, joi, că mai acordă gratuit consultaţii şi eliberează reţete, timp de o săptămână, perioadă în care aşteaptă modificări la o parte din normele de aplicare a contractului-cadru, în lipsa cărora refuză să semneze documentul.
Articol de Adriana Turea, 02 Iunie 2011, 13:39
Fără o reglementare legală, serviciile medicale prestate nu pot fi decontate, astfel că în acest moment în cabinetele din ţară nu se mai eliberează acte în baza cărora se primeşte finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie nu sunt dispuşi să semneze contractul-cadru până nu se vor soluţiona cererile lor în legătură cu finanţarea cabinetelor medicale.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, spune că problema nu este la Ministerul Sănătăţii, deoarece acolo au fost rezolvate majoritatea problemelor, adică o parte din cele care îi privesc pe pacienţi.
Divergenţele cele mai mari privesc problemele care ţin de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, respectiv subfinanţarea medicinei de familie şi informatizarea.
Medicul Doina Mihăilă precizează că accesul pacienţilor la medicul de familie ar trebui să fie mult mai uşor, pentru a reducere presiunea de la camerele de gardă ale spitalelor.
Dar, în condiţiile limitării consultaţiilor la 20, nu se mai poate vorbi de accesibilitatea pacienţilor la medicul de familie.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie susţine că modalitatea de decontare a serviciilor medicale, reglementată prin noile norme ale contractului-cadru, duce la falimentarea cabinetelor medicale. În legătură cu propunerea CNAS de a încheia un act adiţional la contractul-cadru, Doina Mihăilă a precizat că acest act adiţional se face numai la contractul pe anul 2010, pentru că astfel se poate numi act adiţional.
Problema este că se ia în considerare contractul-cadru pe anul 2011 şi normele din acelaşi an, adică 2011.
Timp de maxim o săptămână, medicii de familie vor acorda consultaţii gratuite, dar nu vor putea elibera trimiteri şi reţete compensate.
Punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii este că s-au rezolvat toate cerinţele medicilor de familie şi că aceştia nu au motive să nu semneze contractul-cadru.
Miercuri, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat postului de televiziune TVR Info că se gândeşte să medieze o întâlnire între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi medicii de familie, dar joi s-a răzgândit.