Medicii au intrat în grevă japoneză
12.000 de cadre medicale, membre ale Federaţiei Sindicale Hipocrat, au declanşat, astăzi, o serie de proteste, nemulţumite, în principal de salarii şi de slaba finanţare a sănătăţii.
Articol de Radiojurnal, 10 Octombrie 2016, 14:11
Prima etapă a protestelor medicilor se desfăşoară în această săptămână, printr-o grevă japoneză, în cadrul căreia sindicaliştii vor purta banderole albastre, a precizat pentru Radio România Actualităţi preşedintele federaţiei, Ion Cotoşman.
"O salarizare corespunzătoare pe principiul Legii 284 pentru a elimina toate inechităţile create de-a lungul anilor în sistemul de sănătate privind salarizarea. Cerea acordarea sporurilor pentru condiţiile deosebite de muncă în sistemul de sănătate la salariile actuale, şi nu la salariile din 2009, aşa cum sunt ele acordate acum, cerem acordarea tichetelor de vacanţă şi a tichetelor de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială şi nu în ultimul rând cerem o finanţare mai bună a sistemului pentru a putea desfăşura o activitate corectă şi a creşte gradul de satisfacţie al pacientului în ceea ce priveşte calitatea actului medical", a spus Ion Cotoşman.
Remuneraţia medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90% de la 1 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei care a majorat salariile de bază.
Ministerul Sănătăţii precizează că plata majorată pentru aceste gărzi, calculată la salariile mărite, se va primi începând cu 15 noiembrie, astfel, garda unui medic primar cu gradaţia 5 va fi în zilele lucrătoare între 780-1100 lei, sume brute, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale aceata va ajunge la aproape 1700 de lei brut. În cazul medicilor rezidenţi, gărzile vor fi plătite cu sume între 430-1150 de lei brut.
Fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziţia spitalelor de către casele judeţene de asigurări de sănătate şi cea a municipiului Bucureşti, precizează redactorul RRA, Marilena Frâncu.