Medicii ameninţă cu demisii în masă
Medicii, dar şi restul personalului din sistemul sanitar, ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din sănătate în România.
Articol de Flori Doman, 20 Iunie 2013, 15:47
UPDATE Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, despre protestele anunţate de personalul medico-sanitar, că "există o problemă reală" din punct de vedere al salariilor în sistem, iar acest lucru este recunoscut de toţi.
"Ministerul Sănătăţii înţelege nemulţumirile personalului medical. Cu toţii recunoaştem că există o problemă reală din acest punct de vedere", a spus Arafat.
Secretarul de stat a ţinut să sublinieze, tot legat de protestele ce ar putea fi declanşate de către medici, că lucrul cel mai important este acela ca acţiunile "să nu se răsfrângă asupra pacienţilor".
Raed Arafat a adăugat că, în prezent, se lucrează, în colaborare cu profesioniştii din domeniu, la elaborarea legii privind salarizarea şi a celei de schimbare a statului spitalelor publice, necesare tocmai pentru a permite personalului din Sănătate să obţină venituri mai mari.
Medicii avertizează că vor organiza marşuri, greve şi ameninţă cu demisii în bloc
Medicii avertizează că, de luna viitoare, vor organiza acţiuni de protest, care vor include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, a anunţat joi preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.
Aceştia sunt nemulţumiţi, în special, de salariile mici, de condiţiile de lucru şi de modul în care sunt trataţi angajaţii din Sănătate în România.
Vasile Astărăstoae a precizat care sunt soluţiile propuse de medici pentru îmbunătăţirea situaţiei.
"Soluţia, în primul rând pe rectificare de buget; creşterea bugetului la sănătate; scoaterea din sistemul bugetar; neechivalarea cu funcţionar a celor care lucrează în sistemul de snătate ca să existe şi o protecţie legislativă; respectarea legii cu anunţul prealabil al Colegiului Medicilor pentru care începe nu ştiu cine urmărirea penală şi bineînţeles creşterea, apoi, a veniturilor personalului din sistemul de sănătate pe un calendar foarte ferm şi, bineînţeles, deschiderea către dialog a celor care chiar au putere de decizie", a spus Astărăstoae.
Nicolăescu: Sunt surprins că se anunţă proteste
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a declarat surprins de anunţul făcut de preşedintele Colegiului Medicilor.
El a precizat că a colaborat continuu cu personalul medico-sanitar şi a făcut apel la medici să pună pacientul în centrul activităţii lor.
"Am avut continuu discuţii cu organizaţiile profesionale, iar o dovadă este şi faptul că lucrăm împreună la elaborarea legii privind salarizarea şi a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relaţie foarte bună de colaborare pentru ca profesioniştii din sistem să îşi recapete încrederea", a explicat ministrul.
În contextul protestelor pe care le-ar putea declanşa angajaţii din sistem, Eugen Nicolăescu a ţinut să facă apel la medici "să aibă în centrul activităţii pacientul".
"Sper ca dialogul cu ei să continue", a mai spus el.
Eugen Nicolăescu a mai spus că salariile în domeniul sanitar nu vor creşte în acest an, însă în proiecţia bugetară pentru anul viitor, majorarea acestora este o prioritate, transmit agenţiile de presă.