Mecanismul de supraveghere a băncilor, aprobat la Consiliul European
Şefii de stat şi de guvern au aprobat şi la nivel politic mecanimsul unic de supraveghere a băncilor şi s-au angajat să ia şi alte măsuri, care să ducă la o mai mare integrare a zonei euro.
Articol de Luminiţa Apostol, 14 Decembrie 2012, 09:54
La Bruxelles, Consiliul European îşi reia dezbaterii vineri dimineaţa.
La această a doua sesiune de lucru, şefii de stat şi de guvern europeni vor analiza subiectele de pe agendă diferite de chestiunile economice: criza siriană în primul rînd, extinderea uniunii şi politica de securitate şi apărare.
Joi seară, discuţiile liderilor europeni s-au prelungit aproximativ două ore după miezul nopţii şi au fost unele productive, ei reuşind să adopte, aşa cum şi-au propus încă de la această primă sesiune de discuţii, concluziile referitoare la chestiunile economice.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a spus că deciziiile adoptate seara trecută completează o săptămână de realizări deosebite pentru europeni.
"Aceasta este o săptămână bună pentru Uniunea Europeană, o săptămână de care ne vom aminti. Luni, la Oslo, uniunii i-au fost acordat premiul Nobel pentru pace, ieri dimineaţă miniştrii de finanţe au ajuns la un acord pentru realizarea unui mecanism unic de supraveghere a băncilor, iar pe parcursul zilei o decizie referitoare la Grecia a fost luată în Eurogroup, iar în această noapte am avut o discuţie constructivă asupra căilor de urmat pentru consolidarea zonei euro", a spus Herman Van Rompuy.
Consens pe supravegherea băncilor
Şefii de stat şi de guvern au aprobat şi la nivel politic mecanimsul unic de supraveghere a băncilor convenit cu o zi în urmă de miniştrii de finanţe şi s-au angajat ca în cursul anului viitor să ia şi alte măsuri, care să completeze uniunea bancară şi să ducă la o consolidare şi o mai mare integrare a zonei euro.
După punerea la punct a supravegherii băncilor, una din următoarele măsuri care completează supravegherea va fi crearea unui mecanism unic de lichidare sau de desfiinţare a băncilor, care va garanta restructurarea sau închiderea rapidă a băncilor falimentare.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a explicat că mecanismul unic de lichidare va fi şi o modalitate de reducere a costurilor, pe care le suportă contribuabilii la falimentul unei bănci, costurile urmând să fie suportate, în cea mai mare parte, de sectorul privat.