Măsurile Franţei împotriva romilor "nu afectează aderarea României la spaţiul Schengen"
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche a avertizat că problema romilor ar trebui să fie o condiţie pentru intrarea României în spaţiul Schengen. Foto:9 am.ro
Articol de Amalia Bojescu, 29 Iulie 2010, 20:18
Ofensiva pornită de preşedintele francez Nicolas Sarkozy împotriva taberelor ilegale de romi şi de ţigani francezi nomazi a depăşit graniţele Hexagonului.
Şi asta după ce secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a afirmat că problema romilor ar trebui să fie o condiţie pentru intrarea în spaţiul Schengen şi că România trebuie să facă eforturi pentru integrarea populaţiei rrome.
În replică, premierul Emil Boc a spus că modul în care autorităţile de la Bucureşti gestionează problema romilor nu afectează intrarea ţării în spaţiul Schengen şi a apreciat că toate ţările europene, împreună cu România, au o obligaţie comună în acest domeniu.
Problema a fost ridicată de Pierre Lellouche la reuniunea de luni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, când oficialul francez a făcut apel la o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, inclusiv de cei români.
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat atunci că i-a explicat lui Pierre Lellouche că cei nouă milioane de romi la care s-a referit la reuniunea de la Bruxelles sunt cetăţeni europeni a căror libertate de mişcare nu poate fi îngrădită.
Expulzarea romilor este o problemă care ţine de competenţa autorităţilor naţionale, acestea fiind libere să decidă cum să aplice dispoziţiile legislative, afirmă purtătorul de cuvânt al comisarului eruropean pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Mathew Newman.
El susţine că problema romilor nu aparţine executivului comunitar, ci fiecărui guvern în parte.
Romii "nu sunt o ameninţare"
Europarlamentartul PNL , Cristian Buşoi , dar şi asociaţiilor romilor consideră că romii nu reprezintă o ameninţare la adresa aderării României la spaţiul Schengen.
Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi spune că măsurile luate de Franţa în privinţa romilor nu afectează aderarea României la spaţiul Schengen, întrucât Parlamentul European a decis deja cu o largă majoritate acest lucru.
Cristian Buşoi leagă această decizie de contextul politic al Franţei din perspectiva alegerilor prezidenţiale de peste doi ani.
"De foarte multe ori politicienii aflaţi în criză de popularitate în sondaje, aşa cum este şi cazul domnului Sarkozy, încearcă să găsească tot felul de subiecte ca să pară că rezolvă o problemă. De foarte multe ori exacerbează problema. Asta s-a întâmplat, dacă v-aduceţi aminte, şi cu primarul Romei, care avea tot felul de ambiţii politice la nivelul Italiei şi care în final nu şi le-a mai realizat. Eu cred că ceea ce se întâmplă e, evident, o chestiune de discriminare. Dacă se comit infracţiuni, pedeapsa trebuie să fie aceeaşi, indiferent de originea etnică a celui care face acest lucru şi, mai mult decât atât, aceste acţiuni în forţă, fără să ofere o alternativă, nu vor rezolva problema", a declarat Cristian Buşoi pentru Radio România Actualităţi.
Romani Criss: Franţa încalcă directivele europene
Asociaţia Romani Criss respinge atitudinea Franţei şi consideră că cetăţenii de etnie romă au aceleaşi drepturi ca ceilalţi membri ai Uniunii Europene.
Monica Vasile, consilier juridic în cadrul Asociaţiei Romani Criss, spune că romii nu reprezintă o ameninţare pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Ea a amintit că măsuri asemănătoare au fost anii trecuţi şi în Italia, dar care nu au rezolvat problema în ansamblu.
"Cred că este puţin forţată acest gen de ameninţare. Ar trebui să ne aducem aminte că astfel de măsuri s-au încercat şi în urmă cu doi-trei ani faţă de comunităţile de romi care locuiau pe teritoriul Italiei. Din păcate, măsurile s-au dovedit pompieristice şi fără nici un efect. Este o responsabilitate generală. Romi nu trăiesc doar în România, cetăţenii români, indiferent de etnia lor, nu circulă doar în Franţa, circulă pe întregul teritoriu al Uniunii Europene şi responsabilitatea faţă de aceşti cetăţeni europeni îi revine fiecărui stat membru în parte. E greşit să arătăm cu degetul doar către un stat", a declarat Monica Vasile.
Asociaţia Romani Criss va sesiza Comisia Europeană şi Parlamentul European cu privire la încălcarea de către Franţa a directivelor europene în domeniul drepturilor omului şi cel al liberei circulaţii.
Avertizările Franţei
Franţa are rezerve în legãturã cu aderarea României la spaţiul Schengen în martie anul viitor, aşa cum este prevãzut, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.
Într-un interviu acordat Radio France Internationale, el a spus cã problema romilor ar trebui sã fie o condiţie pentru Schengen şi cã România trebuie sã facã eforturi pentru integrarea populaţiei rome.
Guvernul francez a stabilit într-o reuniune de urgenţã convocatã de preşedintele Nicolas Sarkozy, un plan de mãsuri pentru gestionarea problemelor create de ţiganii nomazi şi de romii imigranţi.
Ministrul de interne francez a dispus dezmembrarea urgentã a taberelor ilegale folosite de aceştia şi expulzarea imediatã a celor care se aflã ilegal în Franţa.