Măsuri fiscale pentru persoanele care rămân în România după terminarea facultăţii
Guvernul a adoptat recent înlesniri fiscale pentru cei care aleg să rămână în România după încheierea studiilor universitare şi să lucreze în domeniul cercetării.
Articol de Maria Măndiţa, 12 Septembrie 2017, 08:25
Ministrul de resort, Lucian Georgescu a spus, ieri, la Galaţi, cu ocazia deschiderii anului şcolar, că prin măsurile adoptate de Guvern se doreşte încurajarea tinerilor cercetători să facă performanţă în ţară.
Circa 16 mii de persoane care lucrează în cercetare-inovare beneficiază în premieră naţională de eliminarea impozitului pe venitul realizat din proiectele de cercetare, o măsură menită să convingă cercetătorii să îşi continue activitatea în ţară, nu în străinătate, ca până acum.
"La ora actuală veniturile pe proiecte, pe cercetare pot ajunge pe un proiect până la 1.500 de euro pe lună, comparabil cu ceea ce se întâmplă în vestul Europei. Beneficiază cei care intră în competiţie, câştigă o finanţare printr-un proiect. Deci, este o creştere de venit net de 16%", a spus Lucian Georgescu, ministrul cercetării şi inovării.
Măsura vine în completarea celei deja intrate în vigoare, Bursa Carol I, care prevede acordarea de burse de până la 3.500 de euro pe an studenţilor foşti olimpici care decid să nu plece din ţară şi să urmeze o facultate în România.
În ţară există în jur de 270 de tineri absolvenţi de liceu care au obţinut premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale şi care teoretic ar putea beneficia de aceste burse.
Dacă fac cercetare în echipă, studenţii olimpici mai beneficiază de alţi 3.500 de euro pe an şi de circa 500 de euro pe an pentru deplasări în străinătate la conferinţe ori seminarii de specialitate.