Martin Schulz, în dezacord cu propunerea Marii Britanii
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz consideră că Marea Britanie are dreptul să ia măsuri împotriva abuzurilor imigranţilor dar nu cu preţul discriminării europenilor.
Articol de Cerasela Rădulescu, 06 Februarie 2016, 08:49
Marea Britanie are dreptul să ia măsuri împotriva abuzării de catre imigranţii comunitari a sistemului de asistenţă socială, dar nu cu preţul discriminării cetăţenilor europeni - a declarat la Londra preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Ieri, la Bruxelles s-a desfăşurat reuniunea reprezentanţilor statelor membre, care au discutat propunerea făcută de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după discuţiile cu premierul britanic David Cameron.
Reprezentanţii statelor membre au avut mandat să discute documentul pe care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a negociat la Londra cu premierul britanic.
Nici un document oficial nu a apărut până în acest moment la Bruxelles, dar este clar că între capitalele europene negocierile pe acest text continuă, precizează corespondentul RRA la Bruxelles.
Grupul de la Visegrad - format din Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia - se va întâlni săptămâna viitoare.
Premierul britanic David Cameron s-a aflat aseară la Varşovia şi Copenhaga, iar duminică seară se vor întâlni, la Strasbourg, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german Angela Merkel.
Vineri, la Londra, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz a rostit un discurs în care a pus la îndoială justeţea propunerii privind posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale pentru cetăţenii europeni.
Parlamentul European va sprijini toate propunerile ce merg în direcţia soluţionării problemelor reale ce pot rezulta în urma libertăţii de circulaţie, cu condiţia ca ele să nu conducă la discriminări şi să nu submineze valorile europene - a declarat Martin Schulz.
Astfel de hotărâri nu vor putea fi luate unilateral de un stat, în cazul suspendării ajutoarelor sociale fiind nevoie de acordul Comisiei Europene şi de cel al Consiliului European, a subliniat el.
Amintim că premierul David Cameron a cerut un mecanism care ar putea fi accesat de statele membre pentru a nu acorda, timp de patru ani, ajutoare sociale cetăţenilor dintr-un alt stat care muncesc pe teritoriul lor.