Marţea revocărilor
Parlamentul României i-a revocat, marţi, în două şedinţe extraordinare la Parlament pe preşedinţii celor două Camere, precum şi pe Avocatul Poporului.
Articol de Alina Dobrinescu, 04 Iulie 2012, 09:34
Parlamentul s-a reunit, marţi, în sesiune extraordinară, pentru a asculta raportul privind participarea premierului Victor Ponta la Consiliul European de la Bruxelles.
Sesiunea extraordinară a durat mai bine de 12 ore şi s-a încheiat cu revocarea preşedintelui Senatului, Vasile Blaga , cel al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.
ora 10:15 - punctul unu pe ordinea de zi a fost votarea preşedinţilor SRR şi SRTV, Ovidiu Miculescu şi Claudiu Săftoiu.
ora 12:00 - Ovidiu Miculescu a fost numit preşedinte al SRR cu 235 de voturi "pentru", iar Claudiu Săftoiu a fost numit director general al Societăţii Române de Televiziune cu 265 de voturi pentru şi cinci împotrivă.
(ora 12:40 ) Premierul Victor Ponta a prezentat concluziile Consiliului European
Premierul a declarat că îşi doreşte ca momentele de informare să se transforme "într-o regulă de colaborare între instituţiile statului".
El a adăugat că "toţi primii miniştri care au participat la aceste lucrări cer sprijin pentru deciziile adoptate şi informează publicul larg asupra unor decizii care privesc viaţa noastră în perioada urmatoare. Este un gest pe care sper să îl transformăm în regulă pentru instituţiile statului".
De asemenea, premierul a amintit că preşedintele şi prim-ministrul puteau să rezolve problema participării la Consiliul European prin dialog instituţional.
Totodată, principalele măsuri agreate în cadrul Consiliului sunt consolidarea fiscală şi reforma structurală.
Cât priveşte România, "s-a decis ca orice fel de măsură de creştere şi orice fel de realocare financiară pe plan european să nu afecteze alocările naţionale pentru fondurile europene în perioada 2007-2013".
În privinţa bugetului Uniunii Europene, s-a decis păstrarea "politicii de coeziune şi importanţa alocării în continuare atât pentru politica agricolă comună şi a fondurilor de coeziune, în aşa fel încât diferenţa dintre noile ţări UE şi vechile ţări UE să poata fi recuperată in timp printr-o coeziune şi dezvoltare economică uniformă".
De precizat că parlamentarii PDL au părăsit plenul, neparticipând astfel la prezentarea de către Victor Ponta a deciziilor luate, la Bruxelles, joia trecută.
(ora 12.40) Vasile Blaga, către Victor Ponta: Trebuie să vă prezentaţi demisia de onoare
După prezentarea concluziilor de la Bruxelles, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a susţinut un discurs în care i-a cerut demisia premierului Victor Ponta "pentru plagiat".
"Faptul că aţi plagiat, domnule Ponta a fost demonstrat de oameni precum academicieni, oameni din mediul universitar a căror integritate nu poate fi trecută sub semnul întrebării", a spus Blaga.
El l-a acuzat pe Victor Ponta că a făcut "gâlceavă politică pentru a masca incompetenţa şi plagiatul", amintind că "nimeni nu are voie să spună că legile sunt facultative atunci când nu îi convin sau nu respectă CCR pentru că deciziile nu îi sunt pe plac".
În replică, premierul a comentat că declaraţia lui Vasile Blaga este o bătaie obişnuită între Putere şi Opoziţie, dar a adăugat că "fiecare îşi alege stăpânul, dumneavoastră vi l-aţi ales, eu prefer ca poporul să fie stăpânul meu".
ora 14:00 - Parlamentarii USL s-au reunit într-o sală de şedinţă, pentru discuţii.
ora 16:30 - După o pauză de două ore şi jumătate, senatorii s-au reunit şi au anunţat că în Monitorul Oficial a apărut decizia de convocare a sesiunii extraordinare a Senatului.
ora 16.54 - Vasile Blaga a anunţat închiderea şedinţei, iar USL a solicitat să înceapă a doua şedinţă a Senatului, cea în care pe ordinea de zi este demiterea lui Blaga.
Vasile Blaga i-a anunţat pe liderii USL că votul Biroului Permanent prin care s-a decis şedinta extraordinară pentru demiterea sa este ilegal. El a motivat argumentând că doi dintre membrii Biroului Permanent care au votat, foşti membri PDL, migraţi la USL, nu ar fi avut drept de vot.
Este vorba de Petru Filip şi Gheorghe David care după ce au demisionat din PDL şi-au pierdut calitatea de membrii ai Biroului Permanent. Cei doi au votat în favoarea declanşării sesiunii extraordinare pentru revocarea lui Vasile Blaga.
Şedinţa a fost întreruptă, reprezentanţii USL îşi recalculează strategia.
ora 17:20 - USL a reluat şedinţa la Senat, cu Ioan Chelaru preşedinte de şedinţă.
ora 17.43 - Senatorii au votat revocarea lui Vasile Blaga cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere.
ora 18.00 - Crin Antonescu a fost votat preşedinte al Senatului cu 73 de voturi "pentru".
Preşedintele ales al Senatului, Crin Antonescu, a declarat, după anunţul că a fost ales în această funcţie, că va face ceva mai mult pentru demnitatea şi calitatea Parlamentului.
"Este o demnitate foarte importantă. De peste 20 de ani fac politică cu câteva principii ferme, printre care rolul, demnitatea, calitatea Parlamentului într-o democraţie. Sper ca în această calitate să fac, împreună cu colegii mei, ceva mai mult pentru asemenea deziderate", a declarat Antonescu.
Întrebat care va fi prima măsură pe care o va lua, el a spus că, până la apariţia în Monitorul Oficial, nu are pe deplin această calitate.
"Deocamdată, până la apariţia în Monitorul Oficial, nu am pe deplin această calitate. Imediat cum o voi avea, o să ne întâlnim, o să vorbim mai pe larg şi o să vă vorbesc inclusiv despre aceste lucruri", a subliniat noul preşedinte ales al Senatului.
Blaga a contestat la CCRrevocarea sa
Vasile Blaga a declarat că hotărârea privind revocarea sa din fruntea Senatului şi numirea în funcţie a lui Crin Antonescu este "ţinută cu sfinţenie" de Ioan Chelaru, pentru a nu ajunge la Monitorul Oficial, astfel încât Curtea Constituţională să nu poată judeca sesizarea pe care a făcut-o pe această temă.
"L-am urmărit cu atenţie acum câteva minute pe domnul senator Crin Antonescu, care spune că este preşedintele Senatului, numai că hotărârea de revocare a mea din funcţie şi de numirea domniei-sale în funcţia de preşedinte este ţinută cu sfinţenie de domnul Chelaru, pentru a nu ajunge la Monitorul Oficial. Ea nu a ajuns încă în acest moment la Secretariatul General al Senatului. Am s-o trimit pe Monitorul Oficial, pentru că jocul lor cred că este foarte simplu: doresc să ia atribuţiile Curţii Constituţionale mâine, astfel încât să nu mai poată să judece această încălcare flagrantă a legii, a Constituţiei României", a spus Blaga.
Vasile Blaga a anunţat marţi că a contestat la Curtea Constituţională revocarea sa de la şefia Senatului.
"Am trimis deja sesizarea la Curtea Constituţională în urmă cu câteva minute", a anunţat Vasile Blaga. "Niciodată n-am ţinut de un scaun, dar nu pot asista pasiv la un atac furibund la adresa statului de drept şi a instituţiilor sale fundamentale", a motivat Blaga demersul său.
ora 21:30 - Valeriu Zgonea a anunţat că plenul Camerei a fost convocat pentru revocarea Robertei Anastase
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea se va abţine de la votul din plenul Parlamentului.
Şedinta este prezidata de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache.
ora 22:20 - Roberta Anastase a fost revocată din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Au fost 160 de voturi "pentru" şi 1 "împotrivă"
Valeriu Zgonea a fost ales noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 161 de voturi "pentru".
După ce a fost ales, Zgonea a spus de la tribuna Camerei că este un moment foarte important în viaţa sa pentru care a muncit foarte mult. El le-a mulţumit colegilor care l-au votat dar şi "milioanelor de pensionari care astăzi au simţit că ceva se schimbă în România".
"Vreau să le mulţumesc acelor oameni care s-au simţit umiliţi în trei ani şi jumătate şi au simţit că în Parlamentul României cel care conduce şi are funcţie de preşedinte nu-i reprezintă şi i-a umilit, celor care s-au simţit prin asumări de răspundere şi prin voturi numărate aiurea că nu sunt reprezentaţi în Parlament. Şi poate vreau să-i mulţumesc unui om care acum câţiva ani de zile mi-a dat unul dintre cele mai elocvente exemple de drumul greşit pe care Roberta Anastase a adus această instituţie - domnului Sobaru - care a făcut poate cea mai importantă declaraţie politică pe care vreodată Parlamentul României a putut să o facă", a mai spus Zgonea.
Roberta Anastase: Voi contesta la CCR revocarea din funcţie
Roberta Anastase a afirmat că va contesta la Curtea Constituţională decizia de revocare din funcţie.
"Această intervenţie a mea nu este în apărarea persoanei Roberta Anastase, ci în apărarea funcţiei de preşedinte al Senatului. Sunt foarte grave lucrurile care s-au produs în aceste ultime ore", a spus Anastase.
Ea a adăugat că "asistăm la un plan bine pus la punct, este un atac grav la instiţutiile democratice din România. Pe termen lung, consecinţele sunt unele foarte grave şi sunt convinsă că lucrurile nu se vor opri aici, ci ele vor continua în aceeaşi serie de ilegalităţi".
Gheorghe Iancu, revocat din funcţia de Avocat al Poporului
Tot marţi, Gheorghe Iancu a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, cu 236 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 19 abţineri proiectul de hotărâre de revocare din funcţie a Avocatului Poporului.
De asemenea, s-a aprobat ca Valer Dorneanu să deţină interimar această funcţie.
USL i-a reproşat Avocatului Poporului, în cererea de revocare din funcţie, că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.
Traian Băsescu: Cer liderilor majorităţii parlamentare să înceteze acţiunile împotriva statului
Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, marţi seară, liderilor USL, UNPR şi UDMR să înceteze imediat acţiunile împotriva instituţiilor statului român.
Şeful statului a arătat, că prin "încălcarea gravă" a legilor ţării şi a Constituţiei, precum şi a Regulamentelor Parlamentului, statul român şi românii sunt puşi "într-o situaţie extrem de dificilă, similară cu cea generată de mineriada din 13-15 iunie 1990".
"Privind evenimentele care s-au desfăşurat în ultimele săptămâni şi care au culminat cu acţiunile de azi din Parlament, cer primului-ministrului, copreşedintelui USL Crin Antonescu, liderului PC Daniel Constantin, preşedintelui UNPR, Gabriel Oprea şi preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, să înceteze imediat acţiunile lor împotriva statului român. Repet, le cer să înceteze acţiunile împotriva instituţiilor statului român. Prin acţiunile Guvernului şi ale majorităţii parlamentrare se încalcă grav valorile fundamentale ale UE, a spus şeful statului.
El a precizat că efectele acţiunilor politice ale Guvernului din ultimele săptămâni şi ale majorităţii parlamentare de astăzi vor avea "efecte extrem de grave" pentru populaţia României.
Şeful statului a subliniat că face un apel la responsabilitate şi a cerut majorităţii parlamentare să înceteze atacurile la adresa instituţiilor.
"Efectele acţiunilor politice ale Guvernului vor avea efecte economcie extrem de grave pentru România şi pentru populaţia ei. Repet majorităţii parlamentare să înceteze imediat acţiunile împotriva statului român, fie că e CCR, Senatul, Camera Deputaţilor sau Avocatul Poporului sau alte instituţii care-i deranjează", a spus Băsescu.
Miercuri, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că au fost strânse toate semnăturile necesare pentru propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Eugen Nicolăescu a mai precizat că reprezentanţii USL au definitivat documentul şi se aşteaptă decizia politică din partea Uniunii pentru demararea procesului de suspendare.