Marşul de protest al minerilor şi energeticienilor, ziua a doua
Cei aproape 60 de oameni, majoritatea reprezentanţi ai sindicatelor, au mers pe jos 45 de kilometri până aseară, când s-au oprit în apropiere de Filiaşi.
Articol de Răzvan Stoichiţoiu, 12 Aprilie 2016, 08:23
Potrivit corespondentului RRA, Răzvan Stoichiţoiu, ei intenţionează să parcurgă această distanţă zilnic, pentru ca într-o săptămână să ajungă în Capitală, unde vor să protesteze în faţa Guvernului.
Minerii şi energeticienii sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor şi de disponibilizările programate în vară, când ar urma să fie daţi afară 2000 de angajaţi.
Sindicaliştii speră că prin acest marş, pe care l-au numit al disperării, să schimbe această perspectivă şi să obţină şi modificarea reglementărilor privind piaţa autohtonă a energiei, spune preşedintele Federaţiei Naţionale "Mine Energie", Dumitru Pârvulescu.
"Din păcate, toate reglementările care se fac, în special în domeniul energiei, nu sunt făcute pentru populaţie şi pentru companiile naţionale din România. Cineva doreşte cu tot dinadinsul, la un moment dat, populaţia să plătească o energie exportată la nişte preţuri aberante şi, în acelaşi timp, să distrugă aceste companii clasice de producere a energiei", a afirmat Dumitru Pârvulescu.
Complexul Energetic Oltenia, a ajuns una dintre companiile care îi aduce statului pierderi uriaşe, după ce acum patru ani era pe profit.
Are capacitatea să producă aproape 30 la sută din energia electrică consumată în ţară, dar preţurile sunt şi de trei ori mai mari decât ofertele de pe piaţă.
Unele contracte, încheiate de fosta conducere a combinatului, au ajuns şi în atenţia DNA.