Marko Bela: Poezia nu e compatibilă cu politica
Liderul UDMR, Marko Bela, a lansat cu succes, la Târgul Gaudeamus organizat de Radio România la Romexpo, volumul de poezie "Erotica grădinii".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Noiembrie 2010, 11:36
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi seară, la Târgul de carte Gaudeamus, unde şi-a lansat volumul bilingv de sonete "Erotica grădinii", că nu a crezut niciun moment şi nu crede că politica şi poezia sunt două meniri compatibile.
Volumul de poezie "Erotica grădinii", publicat de Editura "Curtea Veche", conţine sonete scrise în limba maghiară de Marko Bela şi traduse în română de Paul Drumaru.
"Niciun moment nu am crezut şi nu cred nici acum că politica şi poezia sunt două meniri compatibile. Nu sunt. Şi dacă cineva crede că am venit între dumneavoastră pentru a dovedi că, de fapt, cele două meniri sunt compatibile, vă veţi înşela. Vă rog să citiţi aceste sonete şi vă veţi da seama că nu e aşa. Poezia nu e compatibilă cu politica", a afirmat Marko.
El a mulţumit celor care au ajutat să "debuteze" un poet care a mai existat cândva, dar care, între timp, s-a lăsat de literatură.
"Ierarhia adevărată şi reală a lucrurilor arată că literatura, cultura, sunt mult mai importante decât celelalte preocupări sau meniri ale noastre, a ţinut să precizeze liderul UDMR, care la finalul intervenţiei sale a citit sonetul "Ars poetica pentru Ana", în limba maghiară.
Criticul literar Alex Ştefănescu, care a participat la lansarea cărţii liderului UDMR, a spus că este o surpriză plăcută pentru el faptul că Marko Bela mai scrie poezie după ce s-a implicat intens în viaţa politică.
"E o surpriză imensă. E ca şi cum am recuperat din adâncul mării o corabie scufundată. Eram sigur în sinea mea, deşi nu sunt o fire sceptică, că este pierdut pentru poezie. I-am văzut evoluţia de la distanţă, văzând că se angajează tot mai mult în viaţa politică. A te angaja în viaţa politică nu este un act vinovat, este demn de admiraţie cel care îşi investeşte timpul atât de preţios pentru a servi o cauză politică, dar nu credeam că se poate face şi politică şi poezie în acelaşi timp, a spus Alex Ştefănescu.
Cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, organizat de Radio România, şi-a deschis porţile, joi după amiază , la Romexpo.
Actuala ediţie a Târgului reuneşte peste 300 de organizaţii din cele mai importante segmente editoriale şi educaţionale, care vor propune peste 500 de evenimente.
Vineri, sâmbata si duminica, programul de vizitare este 10.00-20.00, iar luni, 10.00-16.00.
Preţul unui bilet la târg este de 4 lei, dar există şi abonamente valabile pentru întreaga perioadă a târgului, în valoare de zece lei.
Luni, în ultima zi, intrarea este liberă.