Marko Bela, în dezacord cu Legea electorală din Ungaria
Guvernul ungar intenționează să acorde drept de vot maghiarilor din afara granițelor României, din Europa Centrală.
Articol de Angela Bârsan, 09 Iulie 2011, 17:45
Vicepremierul României, Marko Bela, şi-a exprimat, la închiderea Tabarei de vară a tineretului UDMR, dezacordul față de posibilitatea ca cetățenii români care au primit şi cetățenia maghiară să obțină drept de vot pentru alegerile parlamentare din Ungaria.
Marko apreciază că pentru maghiarii din România este mai important ce legi se adoptă în România şi cine va fi la guvernare, iar aceste chestiuni nu-i privesc decât în mică masură atunci când este vorba de Ungaria.
“Atunci când votăm ne gândim întotdeauna la consecințe. Noi participăm la alegerile parlamentare aici, în România, fiindcă nu e totuna cine va fi parlamentar, ce fel de legi se vor adopta, cum vor fi guvernați. În timp ce, dacă votezi pentru Parlamentul altei țări, fie vorba și de Ungaria, consecințele nu te privesc pe tine, sau în mare masură nu te privesc pe tine (...) poate să mai fie si consecințe care te si lezează'', a afirmat vicepremierul României.
Guvernul ungar intenționeaza să acorde drept de vot maghiarilor din afara granițelor României, din Europa Centrală.
Noua lege electorală urmează să fie adoptată pâna la 1 ianuarie 2012 și vine în completarea uneia dintre primele legi adoptate de guvernul de centru-dreapta al Fidesz după ce a preluat puterea, în mai 2010, care le-a înlesnit accesul la cetățenia ungară celor peste două milioane de etnici maghiari din jurul graniţelor Ungariei.
Marko Bela ocoleşte subiectul modificării Constituției din Ungaria
Vicepremierul Marko Bela a evitat să-și exprime opinia față de rezoluția adoptată saptamâna trecută în cadrul plenului Parlamentului European, prin care se cere Ungariei revizuirea noii sale Constituții.
Mai multe organizații europene au atras atentia Ungariei asupra formulărilor cu privire la angajamentul considerat "excesiv" și măsurile preconizate față de maghiarii din afara granițelor, formulări ce pot sugera amestec în treburile interne ale acestor state.
„Eu vă spun sincer că nu am văzut acea rezoluție, deci nu cunosc spectrul.(…) Cunosc niste opinii destul de critice din partea Comisiei de la Veneția, care este o comisie europeană foarte importantă, constituită din specialiști în dreptul instituțional din diferite țări... (:::)În ceea ce privește referirile la maghiarii care trăiesc în celelalte țări, deci problema minoritatilor totuși, aici trebuie să acceptăm că Ungaria, de exemplu vrea sa aiba dispoziții constituționale prin care să-și exprime o anumită răspundere față de comunitățile maghiare care trăiesc în alte țări, așa cum și noi cei din România, în mod firesc, vrem și trebuie să fim atenți la ceea ce se întâmplă cu românii din Ucraina, din Serbia sau din alte țări, a declarat Marko Bela.
Plenul Parlamentului European din Strasbourg a adoptat marți, cu 331 voturi "pentru", 274 voturi "împotrivă" și 54 de abțineri, o rezoluție comună prin care se solicită Ungariei modificara mai multor puncte referitoare la respectarea normelor europene, acordurilor si tratatelor obligatorii pentru toate statele membre ale UE.