Mark Gitenstein pledează pentru sancţiuni economice şi dure pentru "contracararea" lui Putin
Fostul ambasador al SUA la Bucureşti Mark Gitenstein şi profesorul de la Unversitatea Georgetown Dennis Deletant susţin că acţiunile liderului Rusie trebuie contracarate prin sancţiuni dure.
Articol de Ani Sandu, 17 Aprilie 2014, 18:47
Sancţiunile economice dure şi promovarea valorilor democraţiei, sunt, pentru moment, singurele mijloace ale Occidentului de contracarare a acţiunilor lui Vladimir Putin, care s-ar putea să-şi fi propus să ajungă la gurile Dunării, au precizat fostul ambasador al SUA la Bucureşti Mark Gitenstein şi profesorul de la Unversitatea Georgetown Dennis Deletant, într-un dialog cu corespondentul RRA la Washington, Ani Sandu.
Reporter:Cea mai importantă contribuţie pe care o poate avea România în criza din Ucraina este să reprezinte un model de democraţie post-comunistă funcţională şi de piaţă liberă, spune fostul ambasador american Mark Gitenstein. El speră ca România să-şi dezvolte resursele de energie semnificative care ar putea fie nepreţuite pentru ţările vecine dependente din acest punct de vedere de Rusia.
Mark Gitenstein: Cred că a-l opri pe Putin va fi nevoie de o abordare unitară a Europei şi a Statelor Unite, care probabil că va conţine sancţiuni economice destul de dure. Nu vom folosi forţa militară decât dacă Putin va încălca suveranitatea unui aliat NATO. Dacă Putin avansează în Odesa, va fi foarte aproape să facă asta.
Reporter: Cel mai bun răspuns în faţa crizei din Ucraina este ca Statele Unite şi aliaţii lor să continue să promoveze valorile democratice, spune Mark Gitenstein. El crede că, pe termen lung, consecinţele acţiunilor lui Vladimir Putin nu vor fi pozitive.
Dennis Deletant, profesor asociat al catedrei de studii româneşti Ion Raţiu de la Universitatea Georgetown, spune că Putin ar putea urmări să ajungă la gurile Dunării. Întrebat cine va veni să ajute Moldova în cazul în care Rusia va decide să avanseze, Dennis Deletant a spus că opţiunile sunt restrânse.
Dennis Deletant: Din păcate, ceea ce poate să facă Vestul se limitează la sancţiuni economice. Nu văd o intervenţie militară pentru prevenirea unei eventuale acaparări a Moldovei de către Rusia.
Declaraţiile au fost făcute miercuri, în cadrul unui eveniment din Washington DC referitor la situaţia din Ucraina şi implicaţiile pentru regiune, precizează redactorul RRA.