Mark Gitenstein, îngrijorat de evaziunea fiscală din România
Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de nivelul evaziunii fiscale din România şi faţă de disfuncţionalităţile care riscă să îi alunge pe investitori.
Articol de Radio România, 25 Octombrie 2012, 17:14
Ambasadorul SUA Mark Gitenstein a declarat, joi, că evaziunea fiscală din România este "atât de larg răspândită, încât nivelul acesteia poate depăşi valoarea bugetului de stat".
"Evaziunea fiscală este atât de larg răspândită aici în România încât mărimea acestei evaziuni ar putea depăşi nivelul bugetului de stat", a afirmat ambasadorul Gitenstein.
Totodată, Mark Gitenstein a ţinut să precizeze că a înţeles că economia României este ca o piramidă inversată, în care trei milioane de angajaţi din sectorul privat, care plătesc taxe şi impozite, susţin celelalte 15 milioane de români sau pe cei trei milioane de români care muncesc în economia gri şi care nu plătesc niciun fel de taxe.
"Ceea ce am reuşit să înţeleg despre economia României - şi trebuie să recunosc că mi-au trebuit cam doi ani ca să îmi explic cu adevărat, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, însă ştiţi şi că noi, cei din afară, nu prea putem înţelege, pentru că nu am trăit tranziţia de la o economie comunistă centralizată şi controlată la încercarea de a construi o adevărată economie de piaţă - ceea ce am reuşit să înţeleg este că România, la fel ca multe alte economii post-comuniste, este de fapt o piramidă inversată", a spus el.
Ambasadorul Statelor Unite a remarcat şi că în România sunt mai mulţi pensionari decât angajaţi, acest raport nefiind atât de negativ nicăieri în UE.
Potrivit lui Mark Gitenstein, în România "o jumătate dintre toţi angajaţii au un fel de asistenţă socială", iar alţi 400.000 de români "lucrează pentru companiile deţinute de stat, care produc mai multe datorii decât profit, aşa cum ştim cu toţii că funcţionează".
Ambasadorul SUA a mai adăugat că au fost şi progrese semnificative din aceste puncte de vedere.
Mark Gitenstein a mai spus că în ultimii ani a existat o agendă guvernamentală legată de aceste probleme, iar Guvernul român şi toate partidele merită credit pentru că au adoptat-o, împreună cu FMI şi celelalte organizaţii internaţionale.
Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, a participat la prezentarea Raportului "Priorităţi pentru România" în care Camera de Comerţ Americană face recomandări în domenii ce variază de la lupta împotriva corupţiei la învăţământ sau fiscalitate.