Mariana Câmpeanu dă asigurări că tăierile bugetare nu afectează Ministerul Muncii
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că ministerul pe care îl conduce nu va fi afectat de recentele rectificări bugetare şi a dat asigurări că nu vor fi probleme pentru pensionari.
Articol de Claudia Zidaru, 29 Octombrie 2012, 21:45
În urma rectificărilor bugetului de stat pe anul 2012, Ministerului Muncii i-au fost tăiate fonduri.Cu toate acestea, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu susţine că tăierile de fonduri nu vor afecta "acţiunile Ministerului Muncii".
"Acţiunile Ministerului Muncii nu vor fi afectate de reducerea bugetului acestuia, în urma rectificărilor efectuate de Guvern", a declarat Mariana Câmpeanu pentru RRA.
Ministrul şi-a argumentat afirmaţia prin faptul că "s-a realizat o mai bună colectare a veniturilor şi s-a introdus o disciplină financiară strictă în gestionarea cheltuielilor publice".
"Absolut toate alocările bugetare existente ajung pentru toate beneficiile pe care trebuie să le acordăm. Deci, nu afectează nici sistemul de pensii, nici alte drepturi, inclusiv majorarea contribuţiei pentru mămici, deci, nu avem nici o problemă" a declarat Câmpeanu.
Întrebată cum vor reuşi să funcţioneze programele derulate de Ministerul Muncii până la finalul anului cu bani mai puţini, Mariana Câmpeanu a răspuns că s-au executat tăieri numai de la bugetul asigurărilor de stat.
"S-au tăiat numai de la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru că acolo am colectat contribuţii mai multe, şi atunci s-a tăiat din alocarea pe care ne-o dădea bugetul de stat ca să suplimenteze lipsa acestor venituri", a explicat aceasta.
Contul individual pentru pensii
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a mai spus la RRA despre un proiect care ar putea fi adoptat, care se numeşte "contul individual" şi care poate fi administrat de Casa Naţională de Pensii.
"Este vorba de sistemul public de pensii şi este vorba de un nou sistem care, dacă va fi cuprins în programul de guvernare, va fi elaborată o lege şi este un sistem de tranziţie, pentru că nu se poate aplica de azi pe mâine; cu tinerii care vor intra pe piaţa muncii, cărora li se vor deschide conturi individuale în care se vor înregistra toate contribuţiile lor", a explicat ministrul de resort.
Câmpean a subliniat că acest sistem cu presupune costuri " pentru că noi avem deja sistemul acesta pentru cei care sunt la pilonul II, deci Casa Naţională deja ştie să lucreze în acest sistem".
De precizat că în actualul sistem nu se poate vorbi de conturi individuale, întrucât în momentul de faţă, sistemul ar permite, doar ca formă de evidenţă, conturile individuale.
Mariana Câmpean a mai susţinut că prin "contul individul" se va putea să se cunoască mai bine "care este nivelul contribuţiilor plătite până în momentul respectiv şi din acele contribuţii cam care va fi nivelul pensiei la momentul ieşirii lor la pensie".