Marian Tutilescu: România ar putea adera la spaţiul Schengen în martie 2013
Şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Marian Tutilescu susţine că este posibil ca România să adere la spaţiul de liberă circulaţie anul viitor în luna martie.
Articol de Alina Dobrinescu, 04 Septembrie 2012, 16:21
Marian Tutilescu a declarat, marţi, că România ar putea beneficia de o decizie pozitivă în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen în luna martie a anului viitor, în cadrul primei întâlniri a Consiliului JAI, dacă raportul intermediar în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din decembrie va fi unul pozitiv pentru ţara noastră.
"Din declaraţiile publice ale ministrului de interne federal, domnul Friedrich, rezultă că Germania se va opune cel puţin până la raportul intermediar din decembrie anul acesta, şi din partea Olandei. Ca atare destul de reticente, atât guvernul, cât şi Comisia, în a elabora o poziţie favorabilă. Dacă lucrurile vor merge bine, eu cred că avem toate şansele ca după acest raport intermediar putem avea o decizie pozitivă şi rămâne de negociat dacă vom merge pe acelaşi plan al aderării în două etape sau într-o singură etapă, cu o singură decizie, care s-ar putea lua în martie", a declarat Marian Tutilescu.
Tutilescu a precizat că România şi-a îndeplinit, în mare parte, cerinţele impuse de Uniunea Europeană pentru intrarea în spaţiul Schengen, însă există şi unele recomandări care au fost prevăzute în cadrul raportului MCV şi care sunt în implementare de către instituţiile abilitate.
"Din cele 11 cerinţe din prima parte a mecanismului, 10 au fost îndeplinite"
El a amintit, totodată, că "minusurile" care există sunt nişte lucruri normale.
"Din cele 11 cerinţe din prima parte a mecanismului, 10 au fost îndeplinite, cea de-a 11-a ţine de fapt, de competenţele Parlamentului care a intrat în sesiune abia ieri şi care, probabil, va avea în vedere această cerinţă (...) Dacă ne referim strict la progresele realizate pe justiţie în cadrul MCV în ultimii 5 ani, pentru că este un raport de etapă, progresele sunt semnificative (...) Aşa zisele "minusuri", cum le numiţi dumneavoastră sunt inerente unui proces aflat în evoluţie ", a completat Tutilescu.
Şeful Departamentului Schengen a precizat că există "două vulnerabilităţi" şi anume poziţia Germaniei şi cea a Olandei cu privire la intrarea noastră în spaţiul Schengen.
"Din evaluarea noastră rezultă că există două vulnerabilităţi şi anume poziţia Germaniei, cel puţin din declaraţiile publice, nu este încă o poziţie comunicată oficial, dar din declaraţiile publice ale ministrului de interne federal, domnul Friedrich, rezultă că Germania se va opune cel puţin până la raportul intermediar din decembrie, anul acesta, pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi există o a doua vulnerabilitate, tot din partea Olandei, având în vedere faptul că în Olanda, pe data de 12 septembrie, vor avea loc alegerile anticipate şi pe 20 va avea loc sesiune de constituire a Parlamentului, ca rezultat al alegerilor din 12 septembrie", a mai afirmat Tutilescu.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că aliaţii şi prietenii României nu au motive să respingă aderarea ţării noastre la Schengen, el precizând că argumentul este că, deşi politicienii şi-au asumat acţiuni "ilegale", instituţiile statului de drept au funcţionat "corect".
Comisia Europeană a consemnat ca fiind pozitive rapoartele privind Mecanimul de Cooperare şi Verificare impus României, din lunile februarie 2011, iulie 2011, februarie 2012, iulie 2012.
Olanda cerea, în vederea unei soluţii favorabile în contextul Schengen, două rapoarte consecutiv pozitive.