Marian Sârbu: Vrem vot uninominal pur
UNPR susţine votul uninominal pur prin care doar candidatul care a câştigat alegerile în colegiul respectiv să primească mandatul de parlamentar, a declarat, luni, la finalul Biroului Politic Permanent al formaţiunii, Marian Sârbu.
Articol de Alina Dobrinescu, 03 Octombrie 2011, 15:11
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu a afirmat că Uniunea optează pentru un sistem electoral uninominal necompensat, adăugând că, din discuţiile din coaliţie reiese însă că varianta unei compensări nu va putea fi evitată.
"Din punctul de vedere al UNPR, cel care câştigă în colegiul respectiv trebuie să fie parlamentar, să nu mai intre în Parlament şi candidaţii de pe locul doi sau trei, aşa cum este cazul multor actuali parlamentari. O eventuala compensare, într-o formă sau alta, (...) probabil că nu va putea fi evitată", a adăugat Sârbu.
El a mai spus că partidele din coaliţie vor discuta miercuri, la nivelul comisiei special create, despre sistemul electoral, urmând ca o variantă oficială să fie în cursul săptămâni viitoare.
Liderii coaliţiei de guvernare nu au ajuns luni la un acord privind sistemul de vot care se va aplica în anul 2012, discuţiile urmând să continue şi miercuri în comisia coaliţiei privind sistemul electoral, a declarat vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely.
El a menţionat că UDMR îşi menţine propunerea privind introducerea unui sistem mixt, cu vot direct şi pe listă la alegerile parlamentare, iar PDL susţine în continuare introducerea "votului uninominal pur".
"Miercuri continuăm discuţiile. Noi susţinem varianta noastră, cu compensare pe listă, iar ei susţin varianta lor cu vot uninominal pur", a declarat liderul UDMR.
PDL propune pentru anul 2012 un sistem electoral în care, la alegerile parlamentare, să obţină mandatul dintr-un colegiu candidatul care a obţinut cele mai multe voturi într-un singur tur.
În schimb, UDMR, susţinută de minorităţile naţionale altele decât cea maghiară, promovează sistemul electoral german, în care jumătate dintre parlamentari să fie aleşi prin vot direct, iar cealaltă jumătate pe listă, în funcţie de scorul partidului.