Marian Muhuleţ: În timpul unui an electoral, legislaţia nu ar trebui modificată
Micşorarea vârstei de vot la 16 ani, fraudele electorale şi posibilitatea de a modifica legislaţia privind alegerile au fost subiectele luate în dezbatere, la un seminar organizat de Asociaţia "O şansă pentru viitor" şi Autoritatea Electorală Permanentă.
Articol de Petruţa Smântână, 20 Noiembrie 2013, 14:18
Autoritatea Electorală Permanentă şi Asociaţia ''O şansă pentru Viitor" au organizat, miercuri, dezbaterea ''Legislaţia electorală unitară - o necesitate a societăţii moderne''.
În timpul dezbaterii, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a precizat că în timpul unui an electoral, legislaţia în domeniu nu ar trebui modificată.
El a amintit şi de recomandarea făcută de Comisia de la Veneţia care prevede că astfel de modificări nu ar trebui operate cu un an înainte de alegeri.
Marian Muhuleţ a făcut şi un apel către reprezentanţii comisiei parlamentare să prevadă în noul Cod electoral, aflat în dezbatere, şi modificări ce ţin de organizarea şi administrarea alegerilor şi nu numai de sistemul electoral.
AEP se ocupă de partea de organizare şi administrare a alegerilor, a amintit Marian Muhuleţ.
PNL propune reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani
Deputatul PNL Alina Gorghiu propune reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani, amendament respins la dezbaterile din acest an de la comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei.
În sprijinul argumentaţiei sale, Alina Gorghiu a amintit şi de o Rezoluţie a APCE din 2011 care recomandă statelor membre UE scăderea vârstei de vot.
Această modificare ar creşte interesul tinerilor pentru activitatea politică, spune Alina Gorghiu, care a vorbit şi despre iniţiativa sa legislativă, care prevede trecerea Registrului partidelor politice de la Tribunal la Autoritatea Electorală Permanentă.
Nicolicea: Trebuie eliminat aliniatul care prevede că mandatele se atribuie suplimentar
Deputatul UNPR, Eugen Nicolicea, a susţinut că în modificarea sistemului electoral ar trebui pornit de la ce se doreşte de la acest sistem.
El a subliniat că orice sistem de vot are avantaje şi dezavantaje.
Eugen Nicolicea a vorbit şi despre unele disfuncţiuni pe care sistemul de vot uninominal le poate crea.
Deputatul a susţinut că din actuala legislaţie electorală ar trebui eliminat aliniatul care prevede că mandatele se atribuie suplimentar, lucru care a dus la creşterea Parlamentului la ultimele alegeri.
Nicolicea este şi Membru în comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.
În elaborarea legislaţiei "normal ar fi să existe o colaborare între societatea civilă şi clasa politică"
La rândul său, sociologul Mircea Chivu consideră că ar fi normal să existe o colaborare între societatea civilă şi clasa politică în elaborarea legislaţiei electorale.
În opinia sa, faptul că în ultimii 20 de ani doar politicienii s-au ocupat de modificarea acestei legislaţii a dus la închiderea pieţei politice.
Mircea Chivu a vorbit despre nişte bariere, între care numărul mare de semnături necesar înscrierii ca independent în alegeri.
Chivu este membru în Consiliul Director al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile-FDSC.