Marian Lupu renunţă la candidura pentru preşedinţia Republicii Moldova
Preşedintele interimar al Republicii Moldova a surprins cu anunţul potrivit căruia îşi retrage candidatura pentru funcţia de şef de stat.
Articol de Cătălin Gomboş, 28 Decembrie 2011, 10:24
În Republica Moldova, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a anunţat că nu va mai candida la noile alegeri prezidenţiale, programate pe 15 ianuarie, de Alianţa pentru Integrare Europeană.
Liderul democraţilor spune că a luat decizia ca să permită găsirea unei soluţii pentru alegerea preşedintelui, în aşa fel încât Alianţa să se poată menţine la guvernare.
"Mai mulţi actori politici văd soluţia într-un candidat de comprimis, care ar întruni 61 de voturi. Pornind de la argumentele ce susţin o asemenea soluţie, precum şi de la declaraţiile celor care insistă că putem identifica un asemenea candidat care să întrunească compromisul necesar în Parlament, vă anunţ că nu mă voi înscrie pentru următorul tur, turul alegerilor repetate a preşedintelui Republicii Moldova", a spus Lupu.
Partenerii de guvernare şi comuniştii, surprinşi de decizia lui Lupu
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că în cazul în care coaliţia majoritară nu va reuşi identificarea unui candidat pentru prezidentiale, turul repetat al alegerilor ar putea fi declarat nevalabil şi după revenirea deputaţilor din vacantă va fi stabilită o nouă dată a alegerilor prezidenţiale.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin şi-a manifestat disponibilitatea de a discuta despre susţinerea unui candidat independent cu partidele care compun Alianţa, însă doar după desfiinţarea acesteia.
Pe de alta parte, Vladimir Voronin ia în calcul şi varianta ca Alianţa să nu susţină niciun candidat, pe 15 ianuarie, în încercarea de a tergiversa alegerea preşedintelui.
"Noi nu mai credeam că el poate să se conştientizeze de sine stătător, că nu îl acceptă nimeni - nici Alianţa - la postul de candidat la funcţia de preşedinte", a spus Voronin.
Marian Lupu a mai candidat de trei ori, fără succes, la funcţia supremă, ultima dată, pe 16 decembrie, anul acesta.
Actuala configuraţie a Legislativului ar permite alegerea unui şef al statului, în condiţiile în care comuniştii nu mai au numărul de deputaţi, necesar pentru un blocaj.
Totuşi, demisionarii din PCRM, cu Igor Dodon în frunte, au anunţat că nu îl vor vota pe Marian Lupu.
Alegerile repetate, pentru funcţie, sunt programate pentru 15 ianuarie.
Republica Moldova este, de mai bine de un an în impas politic, din cauza sistemului de alegere a preşedintelui, bazat pe larg consens politic.
La mijlocul lunii decembrie, Parlamentul a eşuat, într-o nouă încercare de a alege un şef de stat.
Atunci, Marian Lupu a obţinut 58 de voturi, din cele 61, necesare.