Marea provocare a scrutinul pentru prezidenţialele din Franţa: Absenteismul
Franţa dă un adevărat test politic şi social: votul pentru alegerea noului preşedinte al ţării.
Articol de Daniela Coman, 07 Mai 2017, 14:56
UPDATE 1 ORA 14.00 Autorităţile electorale din Franţa au anunţat o rată de participare la vot până la prânz de 28,23%, pentru alegerile prezidenţiale care au azi turul decisiv.
Potrivit datelor preluate de trimisul Radio România, prezenţa la vot este aproape egală cu cea din turul întâi.
Candidatul centrist Emmanuel Macron şi reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, îşi dispută cea mai înaltă funcţie administrativă a statului francez, iar sondajele anticipau un absenteism record pentru această fază a alegerilor.
UPDATE ORA 12.00 Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman
Aşa cum am spus şi în transmisiile anterioare, sunt aplicate în toată Franţa măsuri de securitate sporită - acesta este cuvântul de ordine pentru scrutinul de astăzi, care se desfăşoară în condiţiile stării de urgenţă instituite după atentatele din noiembrie 2015 şi aflate încă în vigoare.
47 de milioane de francezi votează astăzi, după ce ieri peste un milion şi-au exercitat acest drept în străinătate şi în Teritoriile de peste mări.
La intrarea în multe secţii de votare, în această dimineaţă, alegătorii s-au putut întâlni cu o persoană din rândul forţelor de securitate, care controlează cu un detector de metale fiecare alegător.
Nu este nicio problemă, toată lumea se supune controlului fără comentarii.
A fost creat un număr unic de urgenţă unde responsabilii birourilor de votare pot semnala cea mai mică problemă, iar răspunsul forţelor de ordine vine prompt şi imediat, pentru că, desigur, toată lumea ştie, e la curent că există temere de atentate în Franţa.
Secţiile de vot sunt strict supravegheate video şi conectate la centre de comandă, mai ales în marile oraşe. În toată Franţa sunt desfăşuraţi 50.000 de poliţişti şi jandarmi, suplimentar faţă de cei care lucrau în mod obişnuit, doar pentru ziua votului, la care se adaugă peste 7.000 de militari înarmaţi până în dinţi, din operaţiunea "Santinela", creată după atentate.
La Paris cel puţin, te poţi întâlni cu militarii aceştia peste tot - în zonele turistice aglomerate, în aeroport, în staţiile de metrou -, cu mitralierele la vedere.
Realizator: Era de aşteptat, până la urmă, să fie luate astfel de măsuri de siguranţă.
Reporter: Da, dar ei transmit un mesaj de încredere, îi asigură pe oameni că totul se va desfăşura fără probleme.
Deocamdată, în patru ore de la deschiderea secţiilor de vot, nu a fost semnalat niciun incident, de niciun fel.
Cei doi protagonişti ai acestei finale, Emmanuel Macron - un om intrat în politică foarte recent, dar care a avut o ascensiune neaşteptată - şi Marine Le Pen - candidata dreptei naţionaliste, au votat amândoi deja, până la această oră, în fiefurile lor din provincie, nu la Paris - undeva în nordul ţării -, iar în cursul după-amiezii vor veni la sediile de campanie din capitală.
Emmanuel Macron a votat în urmă cu doar câteva minute. A fost foarte bine primit şi aclamat de o mulţime de oameni care îl aştepta în faţa secţiei de votare.
A votat şi preşedintele Franţei, François Hollande, la Tulle, în oraşul său natal.
Marea provocare şi totodată marea necunoscută a acestui scrutin va fi rata absenteismului.
Sondajele spun că vor fi mai mulţi absenţi decât la turul I, în urmă cu două săptămâni.
Vă amintesc că la turul I 78% dintre alegători şi-au exercitat acest drept. Este o cifră care nouă ni se pare ameţitoare.
Fiind un fel de minivacanţă aici, pentru că mâine este marcată Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial şi este zi liberă, mulţi au ales să profite de acest weekend prelungit, să meargă în sud unde, se exemplu, este soare şi e frumos şi cald.
Deja pentru că plouă şi e frig, cel puţin la Paris şi în mare parte din nordul şi din estul ţării, probabil că mulţi vor renunţa la excursiile de o zi programate pentru astăzi şi vor merge totuşi la vot.
În Piaţa de la Carrousel de Louvre, în centrul Parisului, a fost ridicat deja cortul şi securizată zona unde favoritul acestui scrutin şi probabil viitorul preşedinte al Franţei, la numai 39 de ani, Emmanuel Macron, va aştepta diseară rezultatele exit-poll-urilor şi îşi va sărbători victoria. Şi eu voi fi acolo, vă asigur.