Marea Britanie condiţionează sistarea ajutoarelor sociale pentru a rămâne UE
La Bruxelles se desfăşoară negocieri între reprezentanţii statelor membre privind propunerea făcută de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după discuţiile cu premierul britanic, David Cameron.
Articol de Cerasela Rădulescu, 05 Februarie 2016, 14:59
Propunerile pentru evitarea unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană includ, între altele, şi o măsură de urgenţă pentru ca Londra să poată sista acordarea de ajutoare sociale cetăţenilor europeni timp de patru ani de la sosirea în Marea Britanie.
Statele membre vor analiza propunerile până la summitul european din 18-19 februarie, când va fi luată o decizie.
Obiectivul clar este să existe un acord al statelor membre. "Pentru a reuşi este nevoie de un compromis", spunea preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la încheierea negocierilor cu premierul britanic, atunci când a înaintat statelor membre propunerile la care a ajuns cu Marea Britanie.
La reuniunea de astăzi a reprezentanţilor statelor membre sunt analizate textele de compromis ale preşedintelui Tusk.
Gunther Krichbaum, membru al Partidului Conservator, condus de cancelarul Angela Merkel, spune că Uniunea Europeană nu este o organizaţie cu opţiuni multiple, în care fiecare poate alege ce îi place şi respinge ce nu îi place.
O reuniune a Grupului de la Vişegrad - Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia -, care va oferi un răspuns comun înaintea summitului de la Bruxelles, va avea lor săptămâna viitoare.
Astfel de hotărâri nu vor putea fi luate unilateral de un stat, în cazul suspendării ajutoarelor sociale fiind nevoie de acordul Comisiei Europene şi de cel al Consiliului European.
Preşedintele Franţei, François Hollande, s-a declarat împotriva oricăror negocieri suplimentare la Consiliul European de pe 18 şi 19 februarie, când acordul ar trebui să fie adoptat.