Marcel Ciolacu: Nu vor fi aduse alte modificări Codului Fiscal
Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că nu vor fi alte modificări aduse Codului Fiscal, precizând că o dată trecut de Curtea Constituţională pachetul de măsuri fiscal-bugetare, acesta se va aplica şi nu vor mai fi alte intervenţii.
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Octombrie 2023, 07:17
Guvernul face pregătiri în vederea punerii în aplicare a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pe care şi-a asumat răspunderea, şi care acum a mers la promulgare, după ce Curtea Constituţională a respins contestaţiile depuse de opoziţie.
Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu vor fi alte modificări aduse Codului Fiscal, precizând că o dată trecut de Curtea Constituţională pachetul de măsuri fiscal-bugetare, acesta se va aplica şi nu vor mai fi alte intervenţii.
"Acum trebuie să programăm urgent întâlniri cu patronate şi sindicate ca să stabilim împreună cuantumul necesar creşterii salariului minim din construcţii şi agricultură, astfel încât prin plata CASS nimeni să nu piardă vreun leu la salariu. Mai mult, din punctul meu de vedere, ar fi o abordare total neserioasă ca să venim cu alte modificări la Codul Fiscal după această lege de asumare. Pentru mine, prioritatea, şi aştept după promulgare propunerile de reorganizare de la toate ministerele din Guvernul României, agenţiile şi companiile, după promulgare având cadrul legal pentru a se face acest lucru", a spus Marcel Ciolacu.
Strategii în domeniul sănătății publice
Guvernul a adoptat astăzi trei strategii pentru următorii șapte ani în domeniul sănătăţii publice, asistenţei medicale şi vaccinării, fiind avute în vedere inclusiv domeniile infecţiilor nosocomiale şi al rezistenţei la antibiotice, spunea ministrul sănătăţii Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, strategia naţională de vaccinare îşi propune să împiedice revenirea unor boli grave, cum ar fi poliomielita, rujeola sau rubeola, însă vaccinarea nu va fi obligatorie.
"Aş vrea de la început să transmit un mesaj extrem de clar: n-are niciun fel de legătură cu obligativitatea vaccinării, deci nu prevede niciun fel de element legat de obligativitate, dar este o strategie care acordă sarcini, dacă vreţi, instituţiilor publice, dar şi medicilor, corpului medical în general, în ceea ce priveşte desfăşurarea unei activităţi corecte de informare, să asigure resursele pentru vaccinare şi să putem, la fel ca şi predecesorii noştri, să ţinem în frâu bolile transmisibile, bolile infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare. Iar referirile care au existat, tot aşa, mai mult, în discuţii publice legate de atingerea unei ţinte de vaccinare, de exemplu, de 95%, nu se referă la ţinta în sine, ci la faptul că dacă se atinge acea ţintă, şi ea se atinge în mod constant an de an, atunci riscurile pentru populaţie, în general, şi pentru copii în mod special, de a se îmbolnăvi sunt foarte, foarte reduse sau inexistente", a spus Alexandru Rafila.
Pe de altă parte, Guvernul vrea să elimine şi suspiciunile legate de corectitudinea alegerilor din cadrul colegiilor profesionale ale medicilor, a mai spus Alexandru Rafila.
"Ministerul Sănătăţii este împuternicit să trimită observatori la alegerile din toate colegiile profesionale ale medicilor, inclusiv la Colegiul Medicilor Stomatologi. Avem pârghia legală, în momentul de faţă, este practic elaborat ordinul de ministru, care va intra în vigoare imediat, încât să putem desemna observatori la aceste alegeri, care să elimine orice fel de suspiciune legată de corectitudinea lor", a mai susținut Rafila.
Miniştrii au decis şi suplimentarea fondurilor pentru sănătate cu peste 868 de milioane de lei, atât pentru decontarea serviciilor medicale oferite pacienţilor din spitale, cât şi pentru medicamentele, materialele sanitare sau serviciile acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curativă, dar şi pentru drepturile salariale ale personalului din unităţile medicale de stat.
Şi tot printr-o hotărâre de guvern, se încheie procesul de declasificare a ultimelor documente emise în perioada 1956-1989.
E vorba de documente emise de structuri ale Departamentului Securităţii Statului, aflate în arhiva Ministerului Apărării Naţionale, care urmează să fie declasificate şi predate Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru a sta la baza unor cercetări în privinţa perioadei ultimilor ani ai comunismului în România.