Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Discuţiile premierului Marcel Ciolacu cu congresmanii americani au vizat în principal dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, mai ales în domeniile apărării, securităţii, energiei şi comerţului.
Articol de Petruţa Obrejan, 06 Decembrie 2023, 09:29
Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită de lucru la Washington, a subliniat ă Parteneriatul Strategic al ţării noastre cu Statele Unite este şi va rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României.
Şeful Executivului a avut, marți, o întrevedere cu reprezentanţii conducerii Comitetului pentru forţe armate din Camera Reprezentanţilor, dedicată situaţiei din Europa de Est, respectiv evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, dar şi în Orientul Mijlociu.
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai industriei de apărare din Statele Unite, respectiv compania Lockheed Martin, ocazie cu care a subliniat importanţa colaborării în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională de apărare.
Discuţiile cu congresmanii americani au vizat în principal dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, mai ales în domeniile apărării, securităţii, energiei şi comerţului.
S-a discutat inclusiv despre situaţia din regiunea Europei de Est, despre evoluţiile de securitate din zona Mării Negre şi din Orientul Mijlociu. Premierul Marcel Ciolacu a susţinut necesitatea consolidării posturii NATO în regiunea Mării Negre, dar s-a pronunţat şi pentru creşterea prezenţei militarilor americani în ţara noastră.
"Am avut mai multe întâlniri atât la Senat, cât şi la Camera Reprezentanţilor. După cum bine ştiţi şi dvs., în acest moment se votează şi bugetul apărării Statelor Unite, unde pentru prima oară este prinsă securitatea la Marea Neagră şi normal că ne dorim să fie prins şi acest proiect deja convenit de Congresul Statelor Unite şi invocat şi în cadrul întâlnirii de la Vinius, a summitului de la Vinius de către preşedintele Biden", a spus Marcel Ciolacu.
"îmi doresc ca Statele Unite ale Americii să fie principalul partener non-UE al României"
Vizita la Washington, pe lângă dimensiunea politică, are şi un puternic aspect economic.
De altfel, premierul afirma că se doreşte ca Statele Unite să devină principalul investitor non-UE în România.
"Eu îmi doresc ca Statele Unite ale Americii să fie principalul partener non-UE al României şi îmi doresc foarte clar. Atâta timp cât Statele Unite a dislocat peste 2.000 de soldaţi americani şi logistică militară de ultimă generaţie pe teritoriul României, cred că putem şi pe zona economică să creăm un hub al companiilor americane, care duce normal şi la dezvoltarea României, dar şi vedem un viitor pentru reconstrucţia Ucraina", a subliniat premierul.
Intâlnire la compania Lockheed Martin
Membrii delegaţiei guvernamentale s-au întâlnit, marți, şi cu reprezentanţii companiei Lockheed Martin, urmând să aibă o între vedere şi cu cei de la compania Google.
"În primul rând, ştim cu toţii programul de training a piloţilor, în primul rând români, dar şi ucraineni, împreună cu Olanda şi cu compania Lockheed Martin, şi a fost normal că am avut vizită astăzi de dimineaţă şi discuţii, fiindcă totul s-a realizat - şi cred că şi datorită domnului ministru al apărării, dl. Angel Tîlvăr - foarte repede, tot demersul a durat câteva luni şi deja este operaţional acest program. Am discutat ca mentenanţele la F-16 în momentul acesta şi reparaţiile capitale să se facă un joint venture, să se facă pe teritoriul României. Deja există o colaborare cu Martin pe sistemul de mentenanţe, dar dorim să extindem un pic aria de interes", susține Marcel Ciolacu.
Susținere pentru includerea României în Programul Visa Waiver
O altă prioritate o reprezintă includerea României în Programul Visa Waiver, şeful Executivului spunând că există susţinere din partea oficialilor şi congresmanilor americani.
"Pentru ridicarea vizelor am vorbit cu fiecare congresman în parte. Absolut toată lumea ne susţine, mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic. Aici va trebui să facem un efort, nu numai al statului român, al nostru, al tuturor românilor, dacă vrem cu adevărat să închidem această discuţie la sfârşitul anului 2024 şi fie în aplicare în anul 2025". Marcel Ciolacu, premierul României.
Premierul s-a referit totodată şi la ambasadorul Statelor Unite, Andrei Muraru, calificându-l drept un personaj care a fost depăşit de calitatea diplomatică pe care a avut-o.
"Vorbim prea mult despre acest subiect şi prea mult despre un personaj care a fost depăşit de calitatea diplomatică pe care a avut-o. Contextul nu este unul favorabil şi nu vreau acum să vorbesc despre diplomaţia română, care îşi face datoria peste tot, pentru o excepţie sau pentru un moment emoţional al unui domn ambasador. De obicei în viaţă ca de multe ori şi în politică şi în diplomaţie, când urci, sărind anumite etape, la un nivel prea mare, de obicei vine un moment când te faci de râs", a susținut premierul Marcel Ciolacu. premierului Marcel Ciolacu la Washington (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 4 octombrie, ora 22:11 - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu ).