Manifestaţii împotriva "ACTA" în întreaga lume
Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) împotriva produselor contrafăcute a determinat ca, în întreaga lume să fie organizate, sâmbătă, manifestaţii împotriva acestui acord.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Februarie 2012, 17:37
În întreaga lume, s-au semnalat sâmbătă, manifestaţii de mare amploare împotriva Acordului comercial de combatere a contrafacerii - controversatul ACTA, care priveşte lupta împotriva contrafacerilor de toate felurile, mergând de la mărfuri, medicamente şi până la pirateria pe internet.
Una dintre petiţiile online împotriva acestui acord a adunat deja peste două milioane de semnături.
Demonstraţii de amploare - mai ales ale internauţilor - vor avea loc mai ales în capitalele ţărilor foste comuniste - Sofia, Vilnius, Tallin, Varşovia, Parga, Bucureşti şi Budapesta - care se tem că acordul poate aduce atingere libertăţii de exprimare, transmite France Presse.
Demonstranţi din mai multe ţări s-au adunat, sâmbătă, în centrul marilor oraşe, pentru a protesta faţă de Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii - controversatul ACTA.
Mobilizarea s-a făcut prin intermediul reţelelor de socializare, iar una din petiţiile online a adunat deja peste 2 milioane de semnături.
Manifestaţii şi în România
În România, proteste au fost programate să aibă loc la Oradea, Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi, iar în Capitală locul de întâlnire a fost stabilit la Piaţa Universităţii.
Peste 100 de tineri au participat la un protest autorizat împotriva "Acordului anti-contrafacere" - ACTA, în Piaţa Unirii din municipiul Oradea.
Participanţii, purtând pancarte cu mesaje împotriva ACTA şi o banderolă albă pe mâna stângă, au depus, în jurul statuii lui Mihai Viteazul, câteva zeci de monitoare şi carcase de computer.
Solicitările lor au fost accesul liber la internet, iar autorităţile să nu intre la datele calculatoarelor personale, fără acordul proprietarului calculatorului.
Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute, Acordul ACTA, a fost semnat de Guvernul Emil Boc şi urmează să fie ratificat de Parlament.
Amintim că europarlamentarii PSD i-au cerut premierului Mihai-Răzvan Ungureanu, într-o scrisoare deschisă, să retragă susţinerea României pentru Acordul comercial de combatere a contrafacerii, ACTA.
În Europa, ACTA a început să piardă susţinerea ţărilor care au semnat deja tratatul, la Tokyo, la sfârşitul lui ianuarie.
Germania şi Letonia au suspendat, vineri, procesul de ratificare.
Obiectivul ACTA este lupta împotriva contrabandei cu produse contrafăcute şi a pirateriei pe internet. Criticii spun, însă, că lasă loc abuzurilor şi pune în pericol libertatea de exprimare şi dreptul la viaţă privată, prin cenzurarea internetului.