Mandatul României la Consiliul European, în discuţia Parlamentului
Parlamentul ar putea adopta o poziţie privind mandatul participării României la Consiliul European, unde se discută viitorul buget al UE.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Noiembrie 2012, 14:51
UPDATE Senatul şi Camera Deputaţilor se vor întâlni marţi, în şedinţă comună, de la ora 13:00.
În cadrul acestei reuniuni, primul-ministru Victor Ponta se va adresa Legislativului în legătură cu poziţia României la Reuniunea Consiliului European Extraordinar, pe tema bugetului Uniunii Europene 2014 - 2020.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, senatorii şi deputaţii vor adopta o hotărâre sau o rezoluţie, în funcţie de votul parlamentarilor.
Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului pentru a se adresa, marţi, plenului celor două Camere ale Parlamentului.
USL a adoptat, luni, o rezoluţie prin care declară că susţine poziţia preşedintelui Comiei Europen Jose Manuel Barroso şi a preşedintelui Parlamentului European Martin Schulz prin care bugetul UE e redus cu 75 de miliarde de euro, fonduri substanţiale fiind tăiate de la politica agricolă comună şi coeziune.
Mai multe ţări, printre care Franţa şi Spania au considerat că propunerea este inadmisibilă.
Rezoluţie USL privind mandatul României
USL a adoptat, luni, o rezoluţie referitoare la susţinerea de către toţi reprezentanţii României în structurile europene a poziţiei privind politica de coeziune şi politica agricolă comună USL formulate pentru viitorul cadru financiar multianual de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Aceste propuneri formulate de Comisia Europeană şi Parlamentul European îndeplinesc obiectivele fundamentale ale României în perioada 2014 - 2020 referitoare la politica agricolă comună şi la politica de coeziune. USL, ca majoritate de guvernare în acest moment în Parlamentul României", a declarat premierul Victor Ponta într-o conferinţă de presă la sediul USL.
Prin rezoluţia adoptată, USL solicită preşedintelui Traian Băsescu să susţină această poziţie a României la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Băsescu şi Ponta se contrazic pe dreptul de veto al României
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au opinii diferite în privinţa poziţiei pe care trebuie să o adopte România, săptămâna viitoare, la Consiliul European.
Victor Ponta a declarat, joi, că propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care vizează reducerea alocărilor pentru Politica Agricolă Comună şi politica de coeziune este inacceptabilă pentru România, ţara noastră fiind gata să uziteze de dreptul de veto.
Într-o întâlnire la Palatul Cotroceni, premierul i-a prezentat poziţia Guvernului cu privire la următorul exerciţiu financiar multianual al Uniunii Europene preşedintelui Traian Băsescu, care va reprezenta România la reuniunea de la Bruxelles din 22-23 noiembrie.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat însă, că va folosi la Consiliul European dreptul de veto doar dacă se va încălca Tratatul Uniunii.