Managerii spitalelor, nemulțumiți de clasificarea acordată de minister
Săptămâna viitoare expiră termenul până la care spitalele trebuie să fie clasificate în cele cinci categorii de competenţe, conform noilor norme ale Ministerului Sănătăţii
Articol de Alina Darie, 25 Mai 2011, 19:27
Respectarea termenului este impusă de faptul că, de la 1 iunie, spitalele vor primi bani de la buget în funcţie de categoria în care a fost inclus fiecare dintre ele.
Cu alte cuvinte, plasarea într-o categorie inferioară va însemna şi fonduri mai puţine pentru decontarea serviciilor medicale.
O astfel de situaţie este la Bârlad, în judeţul Vaslui, unde reprezentanţii spitalului se consideră nedreptăţiţi de clasificarea acordată de Ministerul Sănătăţii, pe care, de altfel, au şi contestat-o.
Unităţile spitaliceşti din judeţul Vaslui au fost încadrate în categoriile trei, patru şi cinci.
Vestea că Ministerul Sănătăţii a terminat procesul de reclasificare i-a nemulţumit pe unii dintre managerii spitalelor, care şi-ar fi dorit o categorie mai bună pentru unităţile lor.
Cel mai dezavantajat de clasificarea aprobată de minister a fost Spitalul "Elena Beldiman" din Bârlad, care, în ciuda condiţiilor foarte bune de lucru, a fost încadrat în categoria a patra.
”Noi, practic, îndeplinim condiţiile, toate, ca să fim în gradul trei - doctori, aparatură - dar avem ghinion. În localitate, la Bârlad, este spitalul de copii şi eu nu am în structura spitalului secţia de pediatrie”, a declarat managerul spitalului "Elena Beldiman", Viorel Petcu.
Atât oficialii locali, cât şi medicii, spun că nu se vor mulţumi cu această categorie şi vor cere ministerului să le reanalizeze situaţia.
Ca o măsură urgentă, Consiliul Local Bârlad a decis desfiinţarea spitalului de copii şi transformarea lui în secţie de pediatrie.
Consiliul Local a luat hotărârea de a-l desfiinţa şi a-l aduce în cadrul Spitalului de Adulţi Bârlad, ca secţie de pediatrie. S-a făcut hotărârea de Consiliul Local. Noi am înaintat toate documentele la Ministerul Sănătăţii şi sperăm să ne dea exact categoria a treia. E o vorbă a mea: niciodată nu cred până nu văd negru pe alb”, a precizat managerul Viorel Petcu.
De cealaltă parte, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Victor Popovici, susţine că reclasificarea făcută de minister a fost corectă, dar că aşteptările vasluienilor erau mai mari.
”Spitalul judeţean este propus pentru categoria a treia. A îndeplinit condiţiile cu plan de conformare - categoria a patra, fără plan de conformare şi Spitalul Murgeni - categoria a cincea, fără plan de conformare”, a precizat Victor Popovici.
Până la această dată, procesul de clasificare a spitalelor în cele cinci categorii de competenţe s-a încheiat doar în jumătate dintre judeţe.