Majoritatea românilor, în dezacord cu prezenţa refugiaţilor pe teritoriul ţării
Mai mult de jumătate din români nu sunt de acord cu prezenţa refugiaţilor pe teritoriul României, arată concluziile unui raport de cercetare realizat de Asociaţia Pro Democraţia.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Aprilie 2016, 08:52
De asemenea, majoritatea celor chestionaţi sunt împotriva cotelor de refugiaţi impuse pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene şi consideră că aceştia ar trebui plasaţi în tabere speciale.
De altfel, valul de refugiaţi cu care se confruntă Europa a dus la reformarea regulamentelor privind acordarea de azil, dar a pus în discuţie crearea unei structuri europene de protecţie a graniţelor externe.
Raportul de cercetare realizat de Asociaţia Pro Democraţia arată că 45% dintre români asociază criza refugiaţilor cu războiul social, 31% cu conflicte religioase, iar aproape jumătate dintre români se simt în nesiguranţă în contextul crizei refugiaţilor.
De asemenea, cei mai mulţi români sunt împotriva cotelor de refugiaţi impuse pentru fiecare stat membru, iar peste jumătate consideră că refugiaţii ar trebui plasaţi în tabere speciale.
Astfel de opinii nu sunt specifice doar românilor, iar la nivelul Uniunii, criza migranţilor a dus la un proces de reformare a regulamentelor europene în materie de azil.
Cristian Preda, europarlamentar din grupul Popularilor: Un mecanism de corecţie a regulamentului Dublin ar însemna că se menţine regula fundamentală potrivit căreia primeşti azil în ţara în care pui piciorul, dar în condiţiile în care o ţară e sub presiunea unui val de imigranţi, atunci intră în funcţiune un mecanism de relocare către state membre.
În mai multe state europene, nu doar în România, populaţia a asociat criza migranţilor cu scăderea siguranţei şi cu terorismul, mai ales după atentatele din Franţa şi Belgia.
Doru Claudian Frunzulică, europarlamentar în grupul socialiştilor, a explicat că în prezent, Uniunea Europeană are de ales între corectitudine politică şi securitatea propriilor cetăţeni.
"Imigranţii care ajung în Europa trebuie să ştie că ei trebuie să respecte legile, regulile şi valorile europene", susţine Doru Claudian Frunzulică:.
Eliodor Pârvu, de la Direcţia Azil şi Integrare din Inspectoratul General pentru Imigrări, a arătat că până acum, în România, media cererilor de azil a fost de 1.200-1.300 pe an./ovidiu/dsirbu