Majoritatea popularilor europeni susţin aderarea României la Schengen
Aflat în România, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Joseph Daul, susţine că majoritatea popularilor europeni vor vota aderarea României la Schengen. Foto:Agerpres
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Ianuarie 2011, 11:06
Liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat la Bucureşti, că este convins ca majoritatea europarlamentarilor din grupul său vor vota raportul de aderare a României la Schengen, dacă sunt îndeplinite criteriile tehnice.
În timpul unei întrevederi cu premierul Emil Boc, Joseph Daul a spus că atât el, cât şi vicepreşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, consideră că există criterii şi dacă acestea sunt respectate spaţiul Schengen trebuie să se extindă ca şi pentru celelalte ţări.
''În ceea ce ne priveşte, la Partidul Popular European, pe mine şi pe vicepreşedintele meu, Manfred Weber, poziţia noastră este că există criterii, iar dacă acestea sunt respectate, Schengen trebuie să se extindă ca pentru celelalte ţări.(...) Sunteţi un om politic ca şi mine, domnule prim-ministru. Ştiţi prea bine că în Europa sunt probleme şi că frica, naţionalismul, populismul joacă un rol în aceste discursuri'', i-a spus Daul lui Emil Boc.
În context, europarlamentarul francez a recunoscut că unii membri ai grupului PPE din Parlamentul European ar putea să nu voteze raportul privind aderarea României la Spaţiul Schengen, însă s-a arătat convins că majoritatea o vor face.
''Pentru cei care mă cunosc, nu am făcut niciodată politică-ficţiune în Europa şi de aceea nu apar foarte des în presă. Domnule prim-ministru, eu sunt un om al pământului, pentru mine este important să tragi brazde şi asta facem şi noi la grupul PPE. Noi ştim că există criterii şi dacă acestea sunt îndeplinite sunt convins că grupul, poate nu chiar toţi, dar sunt convins că majoritatea îl va urma, vor vota acest raport'', a mai afirmat Daul.
Liderul popularilor europeni din PE l-a mai asigurat pe şeful PDL, premierul Emil Boc, de solidaritatea guvernelor de centru-dreapta din Europa.
Premierul Emil Boc a reafirmat că România a îndeplinit şi îndeplineşte toate condiţiile tehnice legate de aderarea la Spatiul Schengen şi nu are nevoie de un tratament privilegiat în privinţa accesului.
Primul ministru a subliniat însă ca nici nu trebuie sa i se aplice un tratament discriminatoriu în raport cu ceea ce au avut de îndeplinit alte state când au aderat la Schengen.
Există "o tensiune publică" legată de aderarea României la Schengen
Liderul Partidului Popular European, Joseph Daul, a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele României, Traian Băsescu care a spus că România trebuie să-şi apere interesele şi şi-a exprimat regretul că există o tensiune publică în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
La rândul sau, preşedintele PPE a declarat că salută eforturile realizate de România pentru a îndeplini exigentele comisiei de evaluare pe Schengen şi a adaugat că grupul pe care îl conduce susţine ideea că nu trebuie adăugate alte reguli în afara celor existente pentru aderarea la Schengen.
Joseph Daul a mai spus că, personal, nu vrea ca Bulgaria sa fie decuplată de România în procesul de aderare în cazul în care această ţară îşi va rezolva în timp util problemele existente la graniţa cu Turcia.
Oficiali germani şi francezi se opun aderării României la Schengen
Din aceeaşi familie popular europeană fac însă parte şi cei doi oficiali german şi francez, care şi-au reafirmat, joi, opoziţia faţă de aderararea, în acest moment, a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, de liberă circulaţie a persoanelor.
Primul a fost ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, membru al Uniunii Creştin Democrate, care a ţinut să spună că există carenţe şi critici faţă de sistemul judiciar şi corupţia din România şi Bulgaria.
Oficialul de la Berlin a recunoscut însă că s-au facut eforturi pentru îndeplinirea criteriilor tehnice de aderare, iar acest lucru, spune el, merită elogii.
Pe un ton mult mai dur, ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, din partidul preşedintelui Nicolas Sarkozy, a declarat că o aderare prematură a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar ameninţa securitatea restului Europei.
El a adus ca argument faptul că în jurul României, Bulgariei şi Greciei, s-ar concentra probleme grave de frontieră, precum imigraţia ilegală, traficul de arme şi droguri, sau cel de copii.