Majorarea taxelor, variantă de lucru a Guvernului
Guvernul României ar putea fi nevoit să recurgă la o majorare substanţială a taxelor şi impozitelor pentru a putea să menţină deficitul bugetar în ţintele convenite cu instituţiile financiare internaţionale.
Articol de Politica Romaneasca, 06 Mai 2010, 11:37
Pentru a menţine deficitul bugetar în ţintele convenite cu FMI şi Comisia Europeană care ne-au acordat împrumuturi de aproape 20 de milairde de euro , Guvernul României ia în calcul o majorare substanţială a taxelor şi impozitelor.
Informaţiile nu sunt oficiale şi vor fi probabil comunicate la încheierea vizitei delegaţiei FMI în România, pe 7 mai.
În acest context, reprezentanţii executivului au avut miercuri discuţii la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu după şedinţa de guvern de dimineaţă, iar peremierul Emil Boc se va întâlni pentru concluzii cu oficialii FMI probabil joi.
Majorarea taxelor, variantă de discuţii cu FMI
Întrebat dacă mărirea taxelor are vreun sens într-o ţară cu evaziune fiscală atât de mare ca România, şeful delegatţei FMI, Jeffrey Franks, a declarat că în momentul de faţă se examinează mai multe posibilităţi, dar că nu poate comenta nici una dintre ele.
Din surse oficiale nu a apărut până acum nici o informaţie concretă în privinţa acestor discuţii. Singurele elemente cunoscute sunt acelea că se iau în calcul mai multe variante atât pentru reducerea cheltuielilor cât şi pentru creşterea veniturilor.
Toate posibilităţile sunt luate în considerare în continuare, analizăm diverse variante - a declarat ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, la ieşirea din minister.
El nu a vrut să precizeze dacă se va mai întâlni miercuri cu reprezentanţii FMI, dar a subliniat, răspunzând la întrebarea unui jurnalist, că la nivelul executivului există un consens asupra măsurilor ce trebuie luate.
La intrarea la discuţii, ministrul de finanţe spusese în linii mari acelaşi lucru respectiv că sunt explorate diverse scenarii şi că unele dintre cele prezentate de presă sunt reale, iar altele nu.
Care sunt aceste scenarii şi câte sunt rămâne deci în continuare neclar.
La rândul său, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, spunea la finalul întâlnirii din această după amiază cu Sebastian Vlădescu şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală că discuţiile continuă şi că se înregistrează în continuare progrese, dar că nu poate comenta asupra obţiunilor luate în calcul decât la momentul în care se va ajunge la un acord.
Întrebat despre posibila influenţă a situaţiei din Grecia asupra poziţiei FMI faţă de România, Jeffrey Franks a spus că ţara noastră trebuie să fie vigilentă şi să-şi implementeze riguros politicile pentru a demonstra lumii că este serioasă şi promovează politici economice adecvate.
Aşadar, la acest moment, toate opţiunile, de la majorări de taxe la cresterea bazei de impozitare şi de la reduceri ale cheltuielilor curente până la disponibilizări, par a fi încă posibile.