Majorarea salariilor, posibilă în condiţiile creşterii economice
Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, susţine că majorarea salariilor este posibilă numai în condiţiile unei creşteri economice sustenabile.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Martie 2012, 13:04
Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele în care economia va permite finanţarea acestei măsuri în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB.
Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi a subliniat că aşteaptă rezultatele financiare ale primului trimestru înainte de a se pronunţa asupra acestei probleme.
"Această creştere a veniturilor populaţiei este posibilă numai în condiţiile unei creşteri economice, o creştere economică care să dea venituri. Noi nu vrem să repetăm ceea ce s-a întâmplat în 2008. Ceea ce noi vrem să facem acum este să avem o creştere a veniturilor populaţiei, dar în condiţii sustenabile, în condiţiile în care, în anii care vor urma, noi nu va trebui să mergem să reversăm aceste măsuri", a spus ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, la o confernţă de presă.
Bogdan Drăgoi a mai precizat că previziunile economice pentru primul trimestru nu sunt prea optimiste, mai ales din cauza iernii grele care a provocat pierderi mari în numeroase domenii de activitate.
Două miliarde lei, impactul creşterii salariilor
O creştere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei, a declarat ministrul.
"Impactul bugetar în eventualitatea creşterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumătate de an, pentru bugetul pe 2012", a afirmat Bogdan Drăgoi.
De asemenea, acesta a declarat că impactul unei eventuale scăderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Oficialul MFP a precizat că analizează mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor două măsuri, însă acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Totodată, ministrul Finanţelor a precizat că nu se are în vedere modificarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an stabilită la 1,9% din PIB.