Majorarea impozitelor şi taxelor, la mâna primarilor
Premierul Victor Ponta a declarat că primarii sunt cei care vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor creşte anul viitor cu până la 16%, cât a fost inflaţia în perioada 2010 - 2012.
Articol de Radio România, 04 Octombrie 2012, 10:00
Şeful Executivului a dat asigurări că în 2013 nu se au în vedere alte creşteri de taxe şi impozite, ci doar o mai bună încasare a acestora.
"O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum", a spus Ponta, miercuri seara, la Realitatea TV.
Declaraţiile lui Victor Ponta au fost făcute după ce pe site-ul Ministerului de Finanţe a fost lansat în dezbatere publică un proiect potrivit căruia impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor.
Ministerul Finanţelor estimează că, prin această indexare cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, veniturile bugetelor locale vor creşte cu peste 530 de milioane de lei în următorii trei ani.
De altfel, conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare.
Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor completa, modifica sau abroga hotărârile adoptate privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013 în termen de 45 de zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial.
Totodată, de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotărârea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010.