Mai multe instituţii publice aşteaptă aprobarea bugetului pentru anul viitor
La Parlament, mai multe instituţii publice îşi aşteaptă, astăzi, aprobarea bugetului pentru anul viitor.
Articol de Angela Matei, 14 Decembrie 2017, 12:51
Dezbaterile în comisiile reunite de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au loc în prezenţa ordonatorilor de credite.
Ritmul alert al dezbaterilor a fost menţinut şi astăzi, păstrând forma în care guvernul a făcut proiecţia bugetară pentru anul viitor.
Bugtul Ministerului Justiţiei are alocaţi peste 3,7 miliarde de lei, cu o scădere de aproape un procent faţă de anul acesta.
Diferenţa a fost explicată prin faptul că în 2017 au fost acoperite şi drepturi salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti.
În schimb, Administraţia Naţională a Penitenciarelor beneficiază de o sumă mai mare cu 13 procente, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, modernizarea acestora şi chiar construcţia unora noi.
Pentru Ministerul Afacerilor Interne, bugetul alocat este majorat cu 20%, iar principalele cheltuieli sunt reprezentate de acordarea drepturilor salariale majorate cu 25 de procente, încadrarea promoţiilor de absolvenţi ai instituţiilor proprii şi completarea deficitului de personal prin încadrare din sursă externă.
Potrivit angajamentului asumat de România în relaţia cu NATO, Ministerului Apărării Naţionale îi sunt alocaţi 2% din PIB.
Cei peste 18 miliarde de lei reprezintă o majorare cu 11 procente faţă de anul acesta.
Ministrul Mihai Fifor a precizat că prioritatea o constituie înzestrarea armatei, iar o treime din fondurile bugetare se vor duce către această destinaţie.
Şi în cazul acestui minister, însă, o atenţie specială va fi acordată deficitului de personal, dă asigurări Mihai Fifor.
"Dincolo de înzestrarea armatei, un lucru la fel de important pentru Armata Română îl reprezintă gradul de încadrare a Armatei Române şi ştim cu toţii că, cel puţin în ultimul, în 2017, am avut în Armata Română în jur de şapte mii de plecări din sistem. Gradul de încadrare al Armatei Române la ora asta este unul care are nevoie de o privire foarte atentă pentru următorii ani", a spus Fifor.
Au mai primit votul comisiilor parlamentare sumele alocate Ministerului Afacerilor Externe, STS, SPP, SIE şi Avocatului Poporului.
S-a dezbătut accelerat, dar fără discuţii aprinse.
Opoziţia a luat cuvântul pentru a solicita clarificări, în special în legătură cu instituţiile care au bugete mai mici faţă de 2017.
A fost cazul Agenţiei Naţionale de Integritate, iar întrebări le-au aparţinut senatorului PNL Florin Cîţu.
Florin Cîţu: "2017 a fost mai mic decât 2016, 2018 mai mic decât 2017. Celelalte bugete, toate cresc. Ce se întâmplă? La ANI scade bugetul de la un an la altul. Se vede foarte mult, o scădere foarte mare faţă de 2016 şi la personal văd că rămân la fel cheltuielile".
Reprezentantul Ministerului Finanţelor a explicat că în bugetul pe 2018 nu se mai regăsesc o serie de achiziţii care au fost făcute anii trecuţi şi că, în general, nivelul tuturor instituţiilor au reduceri bugetare, cu cheltuieli de funcţionare cu 10% mai mici. Este pauză acum, iar dezbaterile vor fi reluate peste o oră.