Mai multe companii cer amânarea liberalizării gazelor
Preţul gazelor la consumatorii industriali ar trebui să crească din nou, de la 1 ianuarie, conform calendarului de liberalizare.
Articol de Bogdan Isopescu, 24 Noiembrie 2014, 13:39
Mai multe companii au solicitat amânarea liberalizării preţului gazelor pentru consumatorii industriali, însă Departamentul pentru Energie a anunţat, printr-un comunicat, că amânarea liberalizării necesită o aprobare din partea Comsiei Europene.
Pentru consumatorii casnici, caledarul liberalizării a fost amânat.
În acest context, preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a solicitat Guvernului să intervină pentru a elimina anumite discriminări ce vor rezulta - susţine Iulan Iancu - în urma liberalizării preţului la gazele naturale, de la începutul anului viitor.
Iulian Iancu a declarat că, în urma creşterii preţului la gaze, la 1 ianuarie, consumatorii casnici conectaţi la sistemele centralizate de termoficare, vor plăti o factură mai mare decât cei care au centrale proprii pe gaz.
De asemenea, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Emil Calotă, afirma, că ANR a sesizat deja Guvernul în legătură cu această problemă.
"Introducerea, de la 1 ianuarie 2015, în piaţa concurenţială de gaze, conduce, conform aprecierilor noastre, la creşterea preţului energiei termice, produse de aceste termocentrale, creştere între 28,81% şi 38,70 %, aceasta este de fapt influenţa la care ne referim şi, evident, că această influenţă se repercutează în preţul de facturare prin sistemele de alimentare către consumatorul final", a afirmat Calotă, potrivit redactorului RRA.
ANRE susţine că într-o singură situaţie e posibilă o majorare
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ a dat asigurări că preţul la gazele naturale nu va creşte, în perioada următoare.
Singura majorare pe care el a admis-o ca posibilă, însă, este în cazul consumatorilor casnici racordaţi la sistemul centralizat.
Potrivit sursei citate, în această situaţie devine utilă o modificare în legislaţie, astfel încât consumatorii casnici care sunt racordaţi la centralele termice de cartier să beneficieze de acelaşi calendar de preţuri cu cei care se alimentează direct.